Как един български бизнес подобрява влиянието си върху околната среда и същевременно се развива благодарение на зелените инвестиции? Това ли е следващата логична стъпка за бизнес собствениците, за да бъдат конкурентноспособни на пазара и да създават устойчиви решения с грижа за хората и околната среда? Разговаряме с г-н Гено Генов, мениджър във фирма Геномакс Груп ЕООД.

Г-н Генов, разкажете ни повече за Вас и Вашия бизнес.

Фирма "Геномакс" се занимава с производство и търговия на висококачествени мебели, матраци и подматрачни рамки. Имаме наличности на склад и извършваме доставките си в рамките на един-два дни до нашите клиенти. Реално, ние сме най-големият дистрибутор на мебели в България, който работи по този бизнес модел. Благодарение на натрупания във времето опит, лично отношение и подход, непрестанното въвеждане на иновации, водещи технологии, нови и екологични материали, фирма "Геномакс" постига високо-ефективни решения за отмората и пълноценния сън на нашите клиенти. Досегашните успехи на компанията и достигане на все по-високи резултати са плод на опита и професионалните умения на всички служители, работещи във фирмата.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

През 2022-ра година компанията отпразнува 30-годишния си юбилей. През годините сме преминали през различни предизвикателства: финансови кризи, инфлация, повишение на цените на горивата - всичко това се отразява на бизнеса ни. Въпреки това сме се справяли с предизвикателствата и продължаваме да вървим напред.

Как започна партньорството Ви с ПроКредит Банк?

Инициативата за партньорството дойде от страна на ПроКредит Банк преди около 5 години. Тогава получихме от тях най-добра оферта спрямо други конкуренти на пазара. Първо започнахме с кредит, след което прехвърлихме и плащанията си към Банката.

Когато взехме решението да инвестираме в източници на зелена енергия, вече работехме с ПроКредит Банк. След като се консултирахме с експертите на Банката разбрахме, че се предлагат експертиза и изключително атрактивни условия за такъв тип инвестиции, което за нас беше важно.

Снимка 602867

Източник: Геномакс Груп

Какво Ви накара да се обърнете към зелените инвестиции?

Ние следим екологичните тенденции от дълго време. Специално за електромобилите интересът ни се засили, когато цените на горивата се покачиха. Започнахме със закупуването на един електромобил, след което закупихме още два, със съдействието на ПроКредит Банк и кредит ЕкоМобилност. Планираме да подменим целия автопарк на фирмата с електромобили, защото това ни помага по-лесно да прогнозираме разходите си.

Тъй като в последните месеци цената на тока доста варира, преценихме, че чрез фотоволтаична централа бихме могли да регулираме ситуацията и да имаме сигурност. За момента сме изградили фотоволтаична система с мощност 92 kW на покрива на централния ни офис и склад, който се намира в гр. София.

След като инвестирахме във фотоволтаик и електромобили с финансиране от ПроКредит Банк, получихме като подарък безплатна зарядна станция от Банката. Tя е позиционирана в склада на фирмата в гр. Русе и чрез нея зареждаме служебния електромобил на нашия представител там.

Въпреки това, предизвикателството с доставянето на стоката остава. Ние използваме бусове и камиони, които към момента нямат достъпна алтернатива на ток.

Снимка 602868

Източник: Геномакс Груп

Освен по-доброто управление и прогнозиране на разходи за електроенергия, какви са другите ползи от инвестициите в зелени решения?

При електромобилите това е основното предимство, тъй като там все пак има ограничения в пробега с един заряд. Там ползата е предимно финансова, в допълнение към липсата на емисии при движение.

При фотоволтаичната система, освен по-доброто планиране има и други предимства, например продажба на излишната произведена енергия. Истината е, че процедурата за присъединяване към ЕРП (електроразпределително предприятие) не беше лесна. Инвестират се определени средства и след като преминат всички процедури, които при нас бяха около 6 месеца и половина, чак след този период инвестицията започва да се възвръща. Въпреки това, планираме да изградим още фотоволтаици, тъй като това ни помага да бъдем по-конкурентоспособни на пазара. Когато имаш мощности да произвеждаш сам тока си, тогава можеш да се развиваш по-успешно и устойчиво.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, UniCredit Bulbank.