Прогнозата на сайта за онлайн търговия eBay за тримесечните приходи и печалби през решаващия празничен сезон в голяма степен е под оценките на пазара.

Това прати акциите на компанията надолу. Ценните книжа се стопиха с 8 процента в разширената търговия, предаде агенция Reuters.

Напоследък Ebay среща огромна конкуренция в лицето на Amazon и търговци на дребно, които бързо набират скорост в онлайн присъствието.

Финансови анализатори отчитат, че повечето от това, което е продадно в eBay, са нови продукти, а някои неща могат да се купят навсякъде на почти същите цени.

Сайтът за онлайн търговия измени своята платформа, за да предлага по-голяма селекция от продукти и марки. С промените вече се изисква от продавачите да дават повече подробности относно стоките, с което компанията цели да привлече младите купувачи.

Дружеството отчете 165 милиона активни потребители, които пазаруват чрез сайта, а компанията е направила инвестиции за подобряването на управлението на обявите в платформата.

Компанията прогнозира приходи от 2.36 милиарда долара до 2.41 милиарда долара и коригира прогнозата си за печалба до 52-54 цента на акция за текущото тримесечие.

Анализаторите очакваха средни приходи от 2.40 милиарда долара и печалба от 54 цента на акция.

Приходите на компанията са нараснали с 5.6 на сто до 2.22 милиарда долара през третото тримесечие. Нетната печалба обаче падна до 413 милиона долара или 36 цента на акция.