Компанията за споделена мобилност закупува Spark увеличава значително автопарка си в България. Дружеството закупува 350 нови електрически автомобила от три различни марки. Към момента е ясна едната от тях - Renault Zoe, заявиха за Money.bg от компанията. С новите автомобили автопаркът на Spark в страната ще надхвърли 1200 бройки. 

"Новите 350 коли отново ще бъдат изцяло електрически и според плановете ни ще се движат по българските пътища още до средата на тази година", споделиха от дружеството пред екипа ни.  

Освен новите електромобили, от Spark представят и нова услуга - нов абонаментен план, който ще позволява свободно използване на всеки един автомобил неограничен брой пъти в рамките на 60 минути или 50 км за всеки ден. Абонаментният план може да бъде седмичен или месечен, като цените са съответно 95 и 370 лева, без значение от марката автомобил.

Той е базиран на концепцията за мобилността като услуга (MaaS - mobility as a service) и е първият подобен в сферата на транспорта в България.

"Планът SPARK Pro позволява на потребителите да спестят до 78% от стойността на пътуванията в сравнение със стандартното ползване на услугата."

Снимка 653056

Източник: Spark

Причината за увеличения автопарк

Причината за закупуването на новите електромобили е отговор на голямото потребителско търсене, подчертават от компанията. Поради тази причина от Spark са се ангажирали и с това новите коли да бъдат закупени в много кратки срокове.

През последната година дружеството вече извърши значително разширяване на автопарка си в България - от 500 на 850 напълно електрически коли, като до средата на 2024 година те ще преминат 1200 броя.

Компанията за споделяне на електромобили Spark напуска Румъния

Компанията за споделяне на електромобили Spark напуска Румъния

Причината е "неблагоприятна бизнес среда"

Изтеглянето на Spark от Румъния

Припомняме, че в началото на тази година стана ясно, че Spark се изтеглят от Румъния. От литовско-българската компания обявиха това чрез известие в приложението си. От което стана ясно, че местните операции спират от 1 февруари. Spark е марка за споделяне на електрически автомобили в градска среда, предлагаща повече от 1500 електромобила в големи европейски градове. Мобилното приложение на компанията може да се използва в София, Пловдив и Вилнюс (доскоро и в Букурещ).

"Решението за затваряне на дейността на Spark в Румъния следва неблагоприятна бизнес среда и липсата на подкрепа от страна на местните власти за екологичната алтернатива на обществения транспорт, включително заради въвеждането на такси за паркиране за компании с паркове от електрически автомобили, участващи в автомобилния транспорт", гласи известието до потребителите, цитирано от Ziarul Financiar.

През ноември миналата година Spark обяви, че разширява дейността си в четири нови района в Букурещ. В Румъния приложението имаше приблизително 46 000 потребители.

От влизането си на българския пазар през 2017 година насам Spark е най-голямата платформа за електромобили под наем и зарядни станции за тях. В София и Пловдив тя предлага различни модели - от компактната градска Dacia Spring през SUV-а Hyundai Kona и луксозното BMW i3 до лекотоварния Nissan eNV 200.

Spark разширява флотилията си със 100 нови коли на Opel и Peugeot

Spark разширява флотилията си със 100 нови коли на Opel и Peugeot

Возилата ще са на разположение в София