Акциите на Samsung Electronics Co. тръгнаха надолу, след като най-важната компания за Южна Корея отчете драстично по-ниска печалба заради търговското напрежение и спад в безжичната индустрия, предава Bloomberg.

Печалбата се срива с 54 процента спрямо година по-рано до 5,06 трилиона вона ($4,3 милиарда) за трите месеца до края на годината. Приходите намаляват с 4% до 56,1 трилиона вона. Акциите паднаха с до 3,3 процента, като след това възстановиха част от загубите.

Най-големият производител на чипове памет и смартфони понася тежък удар от геополитическото напрежение. Търговският спор между Съединените американски щати и Китай разтърси световната верига за доставки в технологичната индустрия и натежа над цените на чиповете памет, използвани в телефоните и центровете за данни.

Освен това, Япония ограничи износа на ключови материали, използвани за производството на чипове и дисплеи към Корея, повишавайки притесненията за нарушаване на работния процес в Samsung и SK Hynix Inc.

От компанията посочиха, че дори и Токио да не е забранила напълно износа, новата тежка процедура по одобрение и несигурността около спора между двете държави създават трудности.

Япония прави със Samsung това, което САЩ с Huawei

Япония прави със Samsung това, което САЩ с Huawei

А Вашингтон заяви, че няма да се меси в спора между двете държави

Надежда има: Samsung даде сигнал, че през втората половина на годината се очаква по-високо търсене на чипове памет - най-печелившият бизнес на компанията.

Подразделението на южнокорейския гигант, отговорно за мобилните телефони, отбелязва 42 процента спад на печалбата заради засилващата се конкуренция при по-евтините модели. Компанията посочи, че до края на годината ще представи Galaxy Note 10 и Galaxy Fold, на които разчита за повишение на продажбите.

Samsung Galaxy Fold излиза през септември

Samsung Galaxy Fold излиза през септември

Компанията уверява, че всички недостатъци са отстранени