Във Великобритания възникна недостиг на един от най-използваните хранителни продукти - кокоши яйца. По данни на Bloomberg, един от най-важните хранителни продукти е изчезнал от рафтовете на немалко супермаркети.

Отбелязва се, че до тази ситуация се стигна основно заради огнище на птичи грип в Европа и Съединените щати. Птицевъдите бяха принудени да прибегнат до масово умъртвяване на кокошки.

В резултат на това, цените на яйцата оглавиха списъка по поскъпване на храните в САЩ през октомври, а в Унгария правителството ограничи цените на яйцата.

Според анализатори, общото поскъпване на храните също така може да играе роля за дефицита на кокоши яйца. Купувачите, които не могат да си позволят месо, преминават към по-евтини източници на протеини, каквито все още са яйцата. Освен това, отбелязват те, търсенето на яйца в някои страни е по-високо през зимата.

Инфлацията във Великобритания през октомври се е ускорила до 11,1% на годишна база - най-високата от 1981 г. насам. Експерти са изчислили, че почти половината от разходите на бедните домакинства в страната се изразходват за комунални услуги и закупуване на храна. Докато при хората със средни доходи, около една трета от семейния бюджет отива за тези цели.

Инвеститори разпродават с рекордни темпове британските държавни облигации

Инвеститори разпродават с рекордни темпове британските държавни облигации

Каква е причината за резкия спад на доверието