Чуждестранни инвеститори, които притежават до 30% от държавните облигации на Великобритания, са продали за последните три месеца британски облигации за рекордната сума от £23 млрд. (над $26 млрд.), съобщи The Times.

Причината за резкия спад на доверието на инвеститорите в британските дългови книжа основно е политическата криза, която предизвика паника на финансовите пазари. По данни, публикувани от Bank of England, притежателите на британски облигации са реагирали по този (негативен) начин на встъпването в длъжност като премиер на Лиз Тейлър и оповестяването на минибюджета на 23 септември.

За последен път подобна крупна разпродажба на британски държавни облигации беше регистрирана през 2016 г., след обявяването на резултатите от референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Английската Централна банка отказа да помага на закъсалите пенсионни фондове, курсът на паунда падна

Английската Централна банка отказа да помага на закъсалите пенсионни фондове, курсът на паунда падна

Според експерти, помощта е трябвало да продължи

Експерти отбелязват, че сега на ситуацията на пазара на облигации оказва влияние и самата Централна банка на Англия, отказвайки се от политиката на количествени облекчавания, в рамките на която тя изкупуваше дългови книжа в продължение на 10 години.

В началото на ноември британският регулатор, пръв от големите централни банки в света, започна активно да продава облигации, увеличавайки предлагането, което доведе до намаляване на цените им. В същото време, решението на министъра на финансите Джереми Хънт да се откаже от понижението на данъците, предложено от подалата оставка Лиз Тръс, помогна за стабилизирането на пазара на държавни облигации и курса на паунда.

Предполага се, че Хънт ще се опита да възстанови доверието на инвеститорите на 17 ноември, по време на традиционната есенна реч пред парламента.

Инвеститори изтеглиха $83 милиарда от европейски фондове за половин година

Инвеститори изтеглиха $83 милиарда от европейски фондове за половин година

Какви са причините за оттока на инвестиции