Инвеститорите са изтеглили 3,4 милиарда долара от европейски фондове в акции само за първата седмица на септември, като по този начин "изтичането" на средства достигна 83 милиарда долара за половин година. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни от EPFR Global.

От европейските си активи във фондове в акции, през последната половин година са се избавили инвестиционната компания BlackRock и най-големият мениджър на инвестиционни фондове в региона Amundi.

Силният долар сее хаос в света - и това е само началото

Силният долар сее хаос в света - и това е само началото

Страдат други валути, технологични гиганти, и кои още

Подобна ситуация на финансовите пазари се разви през първата половина на 2019 г., когато инвеститорите изтеглиха $80 млрд. от европейските ценни книжа, припомня Bloomberg. За същия период, в целия свят бяха изтеглени общо $200 млрд. в акции на компании.

Тази тенденция на отток на инвестиции сега се обяснява основно с енергийната криза, предизвикана от санкциите спрямо Русия, както и с опасността от рецесия в Европа, отбелязва агенцията. Освен това, ЕЦБ рязко повиши основната си лихва до 1,25%.

Безпрецедентно: ЕЦБ повиши основните си лихви със 75 базисни пункта

Безпрецедентно: ЕЦБ повиши основните си лихви със 75 базисни пункта

Институцията преразгледа във възходяща посока прогнозата си за инфлацията и икономическия растеж за тази година

Amundi, който управлява финансови средства на обща стойност около 2 трилиона долара, оповести, че е време да излезе от европейските акции. "Сега има относителни предимства пред САЩ, но не и пред Европа", каза за Bloomberg зам.-директорът по информационни технологии на Amundi Матео Джермано. По думите му, Европа "е по-податлива на стагфлационен шок", който се утежнява от геополитическото напрежение.

Като цяло ситуацията с финансовите активи в Европа изглежда по-мрачна, отколкото в други части на света. Изтичането на средства от ETF (борсово търгувани фондове) с фокус към Европа, е най-голямото от поне 15 години насам. В същото време такива региони в света, като САЩ, продължават да привличат инвестиции, подчертава агенцията. По данни на Deutsche Bank, през тази година, глобално в борсово търгувани фондове са насочени 166 милиарда долара.

По думите на стратега от Bank of America Мила Савова, задаващото се икономическо забавяне в света ще удари непропорционално европейските акции, независимо от това, че високата инфлация намалява потенциалната доходност на облигациите в САЩ.

Курсът на еврото се изравни с долара - какво означава това за европейската икономика

Курсът на еврото се изравни с долара - какво означава това за европейската икономика

Има ли "полезни ходове" ЕЦБ при настоящата ситуация