Производството на бюджетният електрически модел на Volkswagen - ID, ще бъде преместено във фабрика в Източна Европа и вече няма да се прави в германския завод на компанията в Емден, както досега. Причината за това решение е разходите за производството да бъдат намалени.

Това се твърди в материал на местното издание Handelsblatt, цитиран от специализираната платформа Clean Energy Wire.

Според информацията главният изпълнителен директор на компанията Херберт Дайс първоначално е обявил пред работниците в завода в Емден, че те ще бъдат основна част от стратегията на Volkswagen за производството на електромобили върху новата платформа Modular Electrification Toolkit (MED).

Първоначалните планове са били там да се правят и първите бройки на бюджетния модел ID, който ще се предлага на пазара за 20 000 евро и с който от германската компания се надяват да се наложат на пазара на неконвенционални коли.

От Handelsblatt обаче посочват, че направените изчисления са показали, че разходите за работна ръка няма да позволят в германския град да се произвеждат елекрически автомобили на такава ниска цена.

Заради това от ръководството на концерна са решили там да се правят само по-скъпите модели, задвижвани на ток.

В публикацията на изданието се посочва още, че вероятната локация за производството на ID модела извън Германия ще бъде Братислава.

Volkswagen отложи избора на дестинация за новия си завод в Източна Европа

Volkswagen отложи избора на дестинация за новия си завод в Източна Европа

От ръководството на компанията обявиха, че продължават активни преговори с останалите в надпреварата държави