Представители на японските власти са претърсили офис на Mitsubishi Motors след разкритието, че автомобилният производител е фалшифицирал данните си за ефективност на горивата, съобщи BBC.

Претърсен е заводът на компанията в централния японски град Оказаки.

В сряда Mitsubishi призна, че нейни служители са преправяли данни на повече от 600 000 превозни средства.

Нов скандал в автоиндустрията – този път с Mitsubishi

Нов скандал в автоиндустрията – този път с Mitsubishi

Японският производител също е манипулирал тестове

Говорител на правителството заяви, че властите третират случая като „изключително сериозен” и са наредили на компанията да представи цялостен отчет. Крайният срок за неговото предаване е 27 април.

„На база на претърсването и доклад от компанията искаме да разкрием степента на неточностите възможно по-скоро. Ще се справил със ситуацията по стриктен начин и бихме искали да се уверим в безопасността на колите”, заяви главният секретар на японския кабинет Йошихиде Суга.

Акира Кишимото, автомобилен анализатор в JPMorgan, каза за Reuters, че фалшификацията може да струва на Mitsubishi повече от 50 милиарда йени (450 милиона долара), включително компенсации на клиентите, разходите за замяна на частите и компенсации на Nissan.

Вследствие на избухналия скандал с икономията на гориво инвеститори в Токио се редят на опашка, за да продадат повече дялове от японския производител.

Чак до края на борсовата сесия в четвъртък акциите не можаха да се търгуват, тъй като имаше около 10 пъти повече поръчки за продажба, отколкото оферти.

Според Токийската фондова борса последната цена на дял е била 583 йени (5,34 долара) за брой.

Това е спад от около 20% спрямо цената от предходния ден – 733 йени за акция. Книжата на японската компания поевтиняха с над 15 на сто в сряда.