В деня, в който Ford Motor Co. заяви, че ще успее да произведе едва половината от планираните автомобили заради недостига на чипове, Apple Inc. отчете впечатляващи приходи и печалба благодарение на силни продажби на телефони и компютри и посочи, че недостигът ще има минимален ефект върху бизнеса, пише Reuters.

Двете изявления показват как големите играчи в производството на потребителска техника, са свикнали на дългите срокове при производство на чипове и преминават сравнително леко през трудния период на недостиг. От другата страна са автомобилните производители, които са възприели стратегията да получават нужните компоненти "точно навреме", и които са далеч по-уязвими от проблеми във веригата за доставки.

В сряда Apple заяви, че ще загуби между $3 млрд. и $4 млрд. продажби през настоящото тримесечие заради ограниченото предлагане на някои по-стари чипове. Това са едва няколко процента от прогнозираните продажби на стйност $68,94 млрд. — а при Ford щетите са огромните 50% от производството.

Ford се изправи и пред пожар в завода на Renesas Eletronics Corp. в Япония, която допринася за недостига. Но голяма част от проблемите на компанията, както и на останалите автомобилни производители, се дължат на техни решения. Много от тях свиха поръчките за полупроводници преди година, когато пандемията удари, и бяха изненадани от последвалото силно търсене на автомобили.Apple, която е популярна с мениджмънта на веригата за доставки, се справя с проблема засега, тъй като има и достатъчно големи буфери. Главният изпълнителен директор Тим Кук обаче посочи, че проблемите, които са свързани с чипове, за чието производство се използват технологии от по-старо поколение, ще настигнат компанията през настоящото тримесечие. Той подчерта, че и други индустрии — без да споменава конкретно автомобилните производители — използват същите чипове.

Apple очаква проблемите да засегнат най-вече iPad и Mac. Двете продуктови линии се справиха брилянтно по време на пандемията заради работата и обучението от вкъщи, но така или иначе са малка част от общите продажби на гиганта. Ford, от друга страна, е изправен пред спиране на производството на най-важния си модел — F-150.

Неравният удар се вижда и от резултатите на Qualcomm, анонсирани в сряда. Компанията казва, че бизнесът с продажбата на процесори и 5G чипове за смартфони расте.

Мобилните процесори не страдат от същия недостиг при производството както чиповете, нужни за автомобилостроенето, тъй като първите използват по-напреднала технология. Но мобилните телефони се нуждаят и от някои по-стари чипове, подобни на нужните в автоиндустрията.