Преди три дни цените на пшеницата на борсата в Париж (Еuronext) се сринаха до най-ниското равнище от 11 месеца насам - до 279,25 евро за тон. Анализатори коментират, че въпреки продължаващата вече 11 месеца война в Украйна търговците вместо пред дефицита на предлагането са изправени пред увеличените наличности и доставките на пшеница от черноморския регион и най-вече от Русия, пише sinor.bg.

По данни на Руския зърнен съюз (РЗС) от 1 до 22 януари Руската федерация е натоварила 2,47 милиона тона пшеница за износ, което е почти два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година (1,25 милиона тона).

Кои страни са най-големите производители на пшеница в глобален мащаб през последните 20 години?

Кои страни са най-големите производители на пшеница в глобален мащаб през последните 20 години?

Повече от 80 страни произвеждат пшеница по света, но по-голямата част от световното производство на пшеница идва само от няколко

Според директора на аналитичния отдел на РЗС Елена Тюрина " предвид голямото търсене на руска пшеница, нейният износ през януари може да достигне 3,50 милиона тона, при положение, че през януари миналата година бяха експортирани само 1,77 милиона тона. Това е доста високо равнище, но не е максималната стойност. Най-големият обем на износ на пшеница от РФ е регистриран през януари 2021 г.- 4,2 млн. т."

На съвещание по икономическите въпроси, проведено през миналата седмица, руският президент Владимир Путин даде много висока оценка на постижението на руския аграрен отрасъл и специално зърнопроизводството през 2022 г., като в същото време настоя за контролиран износ с оглед безпроблемното осигуряване на зърнения баланс на страната.

Близо милион тона по-малка реколтата от пшеница  в България тази година

Близо милион тона по-малка реколтата от пшеница в България тази година

Добивът и при трите основни есенни култури е спаднал с по 100 кг от декар

Думите на руския президент събудиха опасения за ограничаване на руския износ, но много бързо тези опасения бяха опровергани от представителите на Министерството на селското стопанство на РФ. Ръководителят на Националната аграрна агенция Димитри Беляев сподели, че "никой няма да ограничава изкуствено износа през сезона. В Русия, освен мита, действа и квота за износ.

Експертите очакват, че квотата ще действа от 15 февруари до 30 юни при същия размер като през миналата година - 22,5 млн. тона, а това е доста комфортно ниво за износителите. "Най-вероятно те физически не биха могли да натоварят за износ повече", коментират експерти.

Европейските експерти специално акцентират върху очертаващото се натрупване на рекордни преходни запаси от пшеница на руския пазар, което е най-добрата гаранция от липсата на дефицит при износа. Съгласно официалните данни на "РОССТАТ" запасите от пшеница в Русия през 2022 г. нараснаха с 59,6 на сто и в края на 2022 г. достигнаха рекордните 22,1 млн .тона.