IT индустрията в България е най-слабо засегната от пандемията, посочи пред Bloomberg TV България Георги Иванов, основател и изпълнителен директор на Noble Hire. Опасност за намаляване на възнагражденията обаче има - макар и да не е непосредствена.

"Натиск в посока надолу на заплатите в IT сектора неминуемо ще има, ако кризата продължи още няколко месеца. Това ще е естествен процес, защото в последните години възнагражденията бяха изкуствено завишени. Ако има известно понижение обаче, то в никакъв случай няма да е драстично", смята той.

Към момента има намаляване на активността на компаниите в сектора, но засега то не е сериозно. Освен това компаниите правят всичко възможно, за да задържат кадрите си.

По думите на Иванов най-слабо засегнати от сектора са продуктовите компании. "В настоящата ситуация се ползват много онлайн решения, които заместват пряко хора".

Според експерта след началото на коронавирусната криза на пазара на труда има много повече качествени кадри, които са готови да започнат работа веднага. "До преди месец и половина качествените кадри, свободни на пазара, бяха рядкост. Търсенето беше прекалено голямо спрямо предлагането".

Иванов очаква кризата да е продължителна, като смята, че отшумяването ѝ след три, шест или дори девет месеца е много оптимистична прогноза. "След нея обаче компаниите ще са много по-отворени за предоставянето на възможност за работа от вкъщи", смята той.