Средният изпълнителен директор германец печели по €171 хил. на година с бонуси от €22,5 хил. в добра година. Той - да, той - е на 52 години, управлява 37 души и шофира служебно Audi A6. И работи по 48 часа седмично.

Жените? Те са само 8,6 процента от изпълнителните директор в страната и печелят с 15 процента по-малко, пише Handelsblatt, цитирайки данни от проучване на консултантите BBE Media и German Taxpayers Federation.

Въпреки че заплатите на някои директорите все още могат да създават заглавия, през последните две години нивата на възнагражденията стагнират. Над две трети от запитаните нямат увеличение на заплатите през 2017 г.

А самите възнагражденията изостават далеч от нивата в САЩ. Германските компании твърдят, че те трябва да бъдат повишени, за да бъдат конкурентни на световно ниво.

Ръстът на заплатите се различава в големите корпорации и малките компании. Наскоро Kienbaum посочи в доклад, че възнагражденията на главните изпълнителни директори на 30-те компании в индекса на сините чипове DAX са се покачили със 7,7 процента, а общо в страната шефовете отчитат 4,9 процента повишение.

Къде плащат най-добре?

Извън DAX, директорите, които търсят големи заплати, трябва да се ориентират към производството на автомобили, фармацевтичния или химическия сектори. Там средната заплата достига €169 хил. Отзад напред "първи" са дилърствата, където шефовете взимат едва €92 хил. годишно.

Равното заплащане между мъже и жени остава далечна мечта за германския корпоративен свят. Само частично, това се дължи и на недостиг на жени във високоплатените сектори като химикалите и автопроизводството. Като цяло, делът на жените главни изпълнителни директори намалява миналата година до 8,6 процента.

Служебният автомобил все още е обичан бонус, като 86 процента от старшите директори карат такава.

Къде в Германия печелят най-добре?

Къде в Германия печелят най-добре?

Размерът на заплатите продължава да се различава в зависимост от региона