Общоприето схващане е, че работещите в САЩ, особено в големите градове като Ню Йорк или Сан Франциско, печелят повече от работещите граждани на европейските държави, особено ако става въпрос за технологичния сектор.

Идеален пример са "бързите инженери" или prompt engineers. През последната година хората с тези с уменията и способността да обучават AI модели имат средни заплати от около 300 000 долара.

Тези в Европа получават значително по-малко за същата работа, като заплащането е от 40 000 евро в Германия и Нидерландия до 100 000 евро в Швейцария.

В Америка средната заплата сега възлиза на $59 228 (над 54 000 евро). Според последните данни, на Евростат, цитирано от Euronews, заплатите в ЕС и еврозоната са се увеличили с по 4%.

Но къде в Европа може да се получава по-високо годишно заплащане от това в САЩ? Ето кои са 4-те европейски държави, които предлагат това.

Швейцария

През 2022 г. работниците в Швейцария са били най-добре платените, като средната годишна заплата е била 106 839 евро, по данни на Евростат. Заплатите в Швейцария са по-високи и за това има обяснение. Страната има по-ниски данъци от останалата част на Европа, като работниците плащат средно 18,6% данък върху доходите, в сравнение със средната стойност за ОИСР от 24,9%, което означава, че заплащането на годишна база е по-високо.

С други думи, швейцарските данъкоплатци прибират 81% от брутните си заплати в сравнение със средната стойност за ОИСР от 75%. За тези граждани с деца е още по-добре - средностатистическият работник с две деца плаща само 6%, благодарение на детските надбавки и данъчните закони, в сравнение със средната стойност за ОИСР от 14%.

Секторите, в които работните заплати у нас растат най-бързо. Вашата професия сред тях ли е?

Секторите, в които работните заплати у нас растат най-бързо. Вашата професия сред тях ли е?

Месечната работна заплата в обществения сектор нараства по-бързо от тази в частния

Исландия

Дори след финансовата криза от 2008 г., когато три от големите частни търговски банки в страната се сринаха, безработицата скочи и стойността на валутата рязко падна, работниците в Исландия в момента получават едни от най-високите заплати в Европа.

Средната заплата в Исландия е 81 942 евро, според Евростат. Това до голяма степен се дължи на трудовите споразумения на Исландия от 2019 г., които допринесоха за коригиране на заплатите в съответствие с инфлацията.

Люксембург

Заплатите в Люксембург възлизат средно на 79 903 евро на година. Минималната социална заплата в Люксембург се преразглежда на всеки две години, което води до почти постоянни корекции на стандартите за заплати в съответствие с високите разходи за живот.

Средните заплати се определят от финансовия сектор, където служителите са добре възнаградени за своите умения и опит.

За една и съща позиция: Колко по-ниски заплати получават жените от мъжете в България

За една и съща позиция: Колко по-ниски заплати получават жените от мъжете в България

Страната ни е в топ 3 сред държавите в Европа с най-много жени мениджъри

Норвегия

Скандинавците заемат постоянно първите места в класации по щастие и тези, които живеят в Норвегия, може да бъдат особено радостни от факта, че печелят повече от скандинавските си съседи, както и от работниците в САЩ.

Норвегия е въвела законодателство и политики, които работят за справяне с неравенството между половете на работното място - тя беше първата страна в света, която въведе квота за половете от 60/40 за бордовете на компаниите.

Докато данъчното облагане от 28% е над средното за ОИСР от почти 25%, средната годишна заплата е 74 506 евро.

Част от причините са, че в Норвегия има високи образователни стандарти, култура, която насърчава финансовото равенство между работниците - работещите на неквалифицирани работни места печелят малко по-малко от тези в секторите с професионално образование.