Българската компания Walltopia създаде най-високата катерачна стена в света. Тя се намира на сградата CopenHill в Копенхаген, в която се помещава най-технологичният завод за отпадъци в света, а също и предоставя редица възможности за развлечение на живеещите в града.

"Дизайнът на стената бе предизвикателство, тъй като се опитахме да намерим правилния баланс между външен вид и функционалност. Целта бе да създадем външен вид, който да отговаря на впечатляващата архитектура на сградата, а в същото време топология, която да предоставя върховно катераческо изживяване", казва Васил Шарланов, който работи по дизайна.

Тъй като стената е 80 м., е трудно да бъде изкачена наведнъж, затова е и разделена на 4 - грубо на всеки 20 метра. Всяка една от частите е с различна трудност, като най-ниската е и най-лесна, посочва той.

Снимка 485995

За да не пречат на естествената светлина, влизаща в сграда, Walltopia използва далеч повече плексиглас от обикновено в комбинация с фибростъкло. "Плексигласът е сложен за работа, особено ако трябва да го сгъваш, но благодарение на технологиите, в които инвестираме в нашия завод и талантливите инженери в Walltopia, този проблем бе решен лесно", казва Иван Натов, мениджър на проекта.

Останалата част от площта за катерене, която възлиза на 1 200 кв. м, е от фибростъкло - най-устойчивият на атмосферните условия материал. Самата конструкция пък е от стомана. Натов посочва, че са използвани общо 55 тона българска стомана и 24 тона фибростъкло и плексиглас.

Основана през 1998 г. Walltopia е най-големият производител на катерачни стени, като работи на 6 континента с офиси в САЩ, Великобритания, Канада, Германия, Австрия, Русия, Китай, ОАЕ и Азиатско-тихоокеанския регион и изнася за над 70 страни.

Седалището на компания е в София, а двата завода - в Божурище и Летница. Към края на 2019 г. за Walltopia са работили 615 души, а приходите ѝ възлизат на 76 млн. лв. Печалбата достига близо 14 млн. лв.