Френската търговска верига Carrefour обяви, че се завръща на българския пазар чрез нови магазини и продукти. Повторното навлизане у нас ще е чрез франчайз и благодарение на гръцкия партньор на компанията - Retail & More, съобщават френски медии, цитирайки търговеца на дребно и агенция AFP.

Новината беше потвърдена за Money.bg и от българската компания за супермаркети Parkmart Holding, чиито магазини ще ползва френската марка.

200 нови магазина в България?

Според оповестената до момента информация, френската верига хипермаркети ще се завърне в България първоначално с 20 нови магазина. Според информация на гръцки медии, до 5 години супермаркетите в България ще са цели 200 на брой.

Auchan дава €16,6 млрд. за Carrefour, но сумата се оказва недостатъчна

Auchan дава €16,6 млрд. за Carrefour, но сумата се оказва недостатъчна

Разговорите между двете компании са пред провал заради несъгласие относно оценката

Retail & More е гръцкият франчайзингополучател на Carrefour от 2022 година. От компанията вече водят активни преговори с няколко български компании за т. нар. "подфранчайзинг" на френската марка, като сред тях са 20 магазина от веригата Parkmart Holding. Тя е основана през 2018 година от Добромир Андонов, като първият магазин на компанията е във Варна.

Към днешна дата Parkmart има магазини на територията на по-големите градове в страната. Супермаркетите трябва да преминат под марката Carrefour през следващите месеци.

Carrefour планира 10 нови франчайзинг пазара до 2026 година

Припомняме, че Carrefour навлезе на българския пазар през 2009 година чрез предишния си гръцки франчайзингополучател Marinopoulos. Той загуби франчайзинга за френската марка през 2016 година.

Към края на 2022 година Carrefour присъства в над 40 страни.

Планираното разширяване на френската компания на българския пазар ще допълни вече широкото глобално присъствие на веригата. Колкото до решението, то е показателно за възможностите за растеж, които предлага пазарът на дребно в България.

След провала на сделката за $20 милиарда Carrefour готви придобиване на ключов за нея пазар

След провала на сделката за $20 милиарда Carrefour готви придобиване на ключов за нея пазар

Компанията купува дъщерното дружество на Walmart в Бразилия