Малко повече от 2 месеца, след като мащабната оферта за придобиването на Carrefour за 20 милиарда долара пропадна, сега френската верига отправя поглед към най-големия пазар в Латинска Америка.

Компанията ще бъде новия собственик на бизнеса на американския гигант Walmart в Бразилия. Това означава, че френската компания ще се превърне в оператор номер 1 на супермаркети в южноамериканската държава.

Досегашните собственици на дъщерното дружество Grupo BIG Brasil - Advent International и Walmart, са се съгласили да продадат фирмата за 1,1 милиарда евро или 1,3 милиарда долара, става ясно от официално съобщение на Carrefour.

И към момента Бразилия е вторият най-голям пазар за френския лидер, а с новата сделка той почти ще се изравни по значение с дейността на веригата на всички останали пазари извън Франция. През последните години бразилското подразделение на Carrefour в Бразилия е едно от най-успешните за веригата.

Френският гигант развива дейност там от 2007 година, след като тогава купи операторът на супермаркети Atacadao срещу 1,1 милиарда долара. След новата сделка прогнозите са, че Carrefour ще може да генерира годишни приходи от 18 милиарда долара от дейността си в Бразилия.

През януари канадската Alimentation Couche-Tard предложи да придобие френската Carrefour за 20 милиарда долара. Тогава двете страни започнаха преговори на първоначален етап. Френското правителство обаче се противопостави на придобиването и в крайна сметка сделката пропадна.