Daimler, компанията, която произвежда луксозните автомобили Mercedes-Benz, предупреди инвеститорите, че скандал за емисиите от дизеловите двигатели може да избухне и при тях.

"Последните действия на властите в Съединените американски щати в разследването на замърсяването от дизеловите двигатели и т.нар. помощни устройства за контрол на емисиите могат да доведат до значителни глоби и сервизни акции на автомобили", пише в доклада за края на първото тримесечие, цитиран от Reuters.

"В светлината на продължаващите искания от страна на правителството за информация, както и на разпити и разследване, а също така и на база на нашето вътрешно разследване, не може да се изключи възможността властите да вземат решение, че и автомобилите Mercedes-Benz имат подобна функционалност (б.а. - софтуер, който засича кога автомобилът е подложен на тест и намалява вредните емисии", продължава изявлението. Като от Daimler все пак подчертават, че резултатът от разследването не може да бъде предвиден.

Междувременно стана ясно, че компанията е удвоила чистата печалба през първите три месеца на годината. Основен двигател стават Mercedes-Benz E-class и линията от SUV автомобилиа.

Чистата печалба се е увеличила до 2,8 милиарда евро спрямо 1,4 милиарда евро за същото тримесечие година по-рано. Приходите са нараснали с 11 на сто, до 38,77 милиарда евро.

Вчера стана ясно, че прокурори са влезли в Peugeot-Citroen поради същите съмнения.

Прокурори в Peugeot-Citroen заради нов епизод на "Дизелгейт"

Прокурори в Peugeot-Citroen заради нов епизод на "Дизелгейт"

Лъгали ли са и французите за вредните емисии?