Дългоочакваният дебют на Robinhood на Уолстрийт не оправда оптимистичните очаквания. Първоначално се очакваше тя да бъде оценена на 40 милиарда долара, а по-късно компанията на българина Влад Тенев се целеше в оценка от 35 милиарда долара.

Първичното публично предлагане (IPO) на Robinhood оцени акциите ѝ на 38 долара. Това беше минималната цена, като преди излизането на борсата, заложената стойност беше между 38-42 долара за акция. Оценката на Robinhood възлиза на около 32 милиарда долара или по-високо от оценката на компании като Southwest Airlines, Kroger. И все пак Robinhood не успя да достигне желаната капитализация от 35 милиарда долара.

Robinhood на Влад Тенев търси оценка от $35 милиарда в IPО

Robinhood на Влад Тенев търси оценка от $35 милиарда в IPО

Акциите на компанията ще струват между 38 и 42 щатски долара

Компанията покачи капитализацията си с 2,1 милиарда долара и се търгува на Nasdaq под символа HOOD.

Приходите на Robinhood нараснаха с 245% миналата година до 959 милиона долара, главно заради ръста на потребителите. Платформата на Robinhood предлага на потребителите да извършват неограничени сделки с акции, борсово търгувани фондове и криптовалути без комисионни.

Публичният дебют на Robinhood беше забавен заради редица противоречия относно бизнес модела на компанията, мениджърския екип и способността да се справи със силния растеж.

Компанията е основана през 2013 година от Влад Тенев и Байджу Бхат.