В предстоящото първично предлагане на акции, компанията Robinhood на българина Влад Тенев се цели в оценка от 35 милиарда щатски долара. Планът за листването идва само месеци след като онлайн брокерът се оказа в центъра на конфронтация между новото поколение инвеститори на дребно и хедж фондовете на Wallstreet в края на януари, когато се стигна до издуване на акции на компании. Сред тях бяха GameStop и Nokia.

Първоначалните очаквания на Robinhood бяха да бъде оценена дори на рекордните 40 милиарда долара. Предложени ще бъдат около 55 милиона акции като близо 2.63 милиона от тях се предлагат от основателите на компанията и главния финансов директор. Очаква се цената на една акция да е между 38 и 42 долара.

Колко милиарда ще спечели българинът Влад Тенев от дебюта на компанията му Robinhood на борсата?

Колко милиарда ще спечели българинът Влад Тенев от дебюта на компанията му Robinhood на борсата?

Robinhood гони капитализация от 40 милиарда долара

Robinhood е основана през 2013-а година от двама съквартиранти в Stanford - българинът Влад Тенев и Байджу Бхат, който е от гуджаратски произход. Бхат има около 39% от правото на глас, докато Тенев - 26.2%.

Платформата на компанията позволява на потребителите да извършват неограничени сделки с акции, борсово търгувани фондове и криптовалути без комисиони. Неговият опростен интерфейс го прави лесен за използване от млади инвеститори.