"Еконт", една от двете най-големи компании за куриерски услуги у нас, е взела решение да изплати доброволно над 13 млн. лв. на Националната агенция по приходите (НАП). Сумата е свързана с решението на парламента от 2019 г., според което изненадващо и със задна дата дружествата бяха принудени да начисляват ДДС върху услугите си.

"Еконт" заведе дело срещу НАП по казуса и го спечели на първа инстанция. Нейният основател Николай Събев, който бе избран за министър на транспорта, заявява обаче, че "Не желая да бъда в съдебни отношения с държавата, чийто министър съм".

Как държавата реши да търси ДДС за конкурентите на "Български пощи“

Как държавата реши да търси ДДС за конкурентите на "Български пощи“

Потребителите една и съща услуга ще е с 20% по-скъпа, когато я предоставя частен оператор

Делото е свързано с искането на НАП за начисляване на ДДС за периода 2013-5 г. в размер на 3,8 млн. лв. То е спечелено на първа инстанция. От съобщение на компанията до медиите се разбира още, че в края на декември 2021 г. компанията е получила покана и за внасяне на суми за 2016-9 г. Общата претендирана сума е 6 580 865 лв., а предстои да бъдат изчислени лихвите по нея, с което "Еконт" очаква тя да надхвърли 13 млн. лв.

"Основните аргументи за това действие на компанията са както икономически и обществено-политически, така и морални и лични. Големите разходи, депозитите и продължилите с години дела са само част от икономическите причини на компанията.

От друга страна новата обществено-политическа обстановка в страната води съдружниците до убеждението, че от есента на 2021 г. постъпващите в държавния бюджет средства ще бъдат харчени открито и единствено в полза на данъкоплатците на България.

Убеждението на компанията е, че е недопустимо да потърси от клиентите си претендираните от НАП суми със стара дата. В този смисъл "Еконт" реши да поеме изцяло изплащането на сумите", посочват от компанията.