Помните ли популярните преди няколко години меме-компании? Най-вероятно сте ги позабравили. Е... това се промени през последните дни.

Какво се случи, за да излязат меме-компаниите от прахта отново?

Най-просто казано - "ревящото коте" се завърна! Кийт Гил, чийто възходящ анализ на търговеца на дребно на видеоигри GameStop в Reddit по време на пандемията създаде национален феномен, направи първата си публикация в социалните медии в услугата X от три години насам, в загадъчна публикация, която имаше за цел да покаже, че обръща внимание.

"Боже мой, това е той, той наистина се завърна", каза един потребител на таблото за съобщения на GameStop на Reddit. "Да докараш инфаркт на едно куче от хеджфонд. Да направи милион маймуни безсънни. Това е човекът... който не е котка ;-)"

Гил прочуто заяви, че не е котка, в свидетелство пред Комитета по финансовите услуги на Камарата на представителите, който проучи дивата волатилност на акциите.

След завръщането на легендарен инвеститор акциите на GameStop скочиха с над 30%

След завръщането на легендарен инвеститор акциите на GameStop скочиха с над 30%

Кийт Гил, известен като "Roaring Kitty", не беше коментирал нищо публично от три години насам

Акциите на GameStop поскъпнаха до $483 в бурните дни на 2021 г., както е описано във филма Dumb Money, но загубиха по-голямата част от привлекателността си на мемовете. И все пак акциите рязко се повишиха през последния месец, покачвайки се първоначално с почти 70% от най-ниските си стойности през април.

Снимка 587669

Източник: iStock by Getty Images

Акциите на GameStop стартираха повишението си от нива при 20 долара за акция. Последва поскъпване до най-високи нива от 54 долара, само, за да се върнат да се търгуват отново при нива от около 20 долара за акция на 17-ти май.

Както миналия път, изглежда, че инвеститорите залагат срещу тези, които скъсяват акциите. Краткият процент на акциите в обращение (скъсените акции) на GameStop бе 21%, според S&P Capital IQ, въпреки че отново това е доста под 140% в пика си през 2021 г.

GameStop регистрира най-доброто си представяне на печалба на акция от три години през четвъртото си фискално тримесечие, завършващо на 3 февруари, но не проведе конферентен разговор, за да ги обсъди.

Анализаторите очакват GameStop да регистрира оперативен марж от малко над 2% през тази фискална година при спад на продажбите от 4%. FactSet казва, че има само трима анализатори, които покриват акциите.

Компанията, която управлява 2915 магазина в САЩ. и 1254 в чужбина, се стреми да преразгледа бизнеса си и да се превърне във "водеща дестинация за игри и развлекателни продукти", конкурирайки се с Walmart, Target и Best Buy.

Какво върна акциите към земята?

Две са нещата, които върнаха книжата на GameStop отново на земята. На първо място - фактът, че институционалните инвеститори вече са "гледали този филм" и са далеч по-подготвени за това, което може да се случи. И на второ място - решението на компанията да се възползва от високите цени на акциите си и да набере допълнителен капитал.

Акциите на GameStop (GME) потънаха с цели 30% на 17-ти май, след като компанията подаде заявление за продажба на 45 милиона нови обикновени акции и публикува предварителни финансови резултати, които разкриха, че продажбите са спаднали рязко спрямо предходната година през последното тримесечие.

Операторът на видеоигри заяви, че очаква продажбите да бъдат в диапазона от 872 милиона долара до 892 милиона долара през първото фискално тримесечие, спад от 1,24 милиарда долара през същия период на предходната година. Уолстрийт очакваше приходи от малко над 1 милиард долара за тримесечието, според данни на Bloomberg.

Със спада в петък акциите вече са под нивото, на което отвориха в понеделник сутринта след повторното появяване на Кийт Гил, през уикенда.

Въздействието на Гил за GameStop разпали ралито на акциите на мемовете през 2021 г. и акциите се удвоиха до вторник сутринта.

"Не виждам нищо в предварителното съобщение, което да ми казва, че бизнесът се обръща", каза управляващият директор на Wedbush Майкъл Пачтър пред Yahoo Finance. "Но поне ще съберат достатъчно пари, за да издържат още три или четири години, ако всъщност продължат да се провалят и се опитат да намерят нова стратегия."

В своята декларация компанията отбелязва, че нейните акции са били обект на "екстремни колебания на цените", несвързани с основите на бизнеса от януари 2021 г., когато ралито на акциите на мемовете за първи път започна.

GameStop добави, че инвеститорите, които купуват нейните акции, "може да загубят значителна част от инвестициите си", ако цената продължи да пада.

Заявлението за продажба на обикновени акции последва смесено предлагане на ценни книжа, подадено по-рано миналата седмица, което позволи на компанията да издава обикновени акции, привилегировани акции и други ценни книжа.

GameStop добави NFT карти за търговия във виртуални игри

GameStop добави NFT карти за търговия във виртуални игри

С незаменяемите токени играчите ще могат да закупят валутата на играта

Ходът на GameStop да продаде акции е в съответствие със съобщението от колегата AMC Entertainment (AMC). В понеделник закъсалата киноверига набра 250 милиона долара "нов собствен капитал" чрез продажбата на 72,5 милиона акции, според подаване към SEC.

Акциите на AMC също се разпродадоха след обявяването му. След като се повиши с повече от 200% в своя пик, AMC вече спечели около 50% през последната седмица.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.