Летище София показа как ще изглежда един от бизнес салоните на Tерминал 2 след реновирането му. 

Бизнес салонът ще се намира на ниво 0 на столичното летище и ще предлага на посетителите уединение, храни и напитки, както и климатизирана зона, в която електронните цигари са разрешени.

Инвестицията в Летище София

ще възлиза на над 140 млн. лева през първите 5 години на концесията "СОФ Кънект", при първоначално предвидени 43 млн. евро. Това съобщи наскоро изпълнителният директор на аерогарата Хесус Кабайеро. Той обясни каква е стратегията на компанията за предстоящата трансформация на Терминал 2.

Процесът предвижда увеличение на неговия капацитет, който да осигури обслужване на полетите, изпълнявани до момента от Терминал 1. Старият терминал ще запази своята автентичност на сграда с архитектурна стойност, но ще се сдобие с нова функционалност - ВИП и бизнес авиация.

Тайната зад хаоса на летищата в света може да ви изненада

Тайната зад хаоса на летищата в света може да ви изненада

Истината е, че през следващите няколко месеца няма много какво да се направи, за да се нормализира ситуацията

"Мисията ни е до 2028 г. да станем 5-звездно регионално летище. Имаме план - знаем как да го постигнем и необходимите инвестиции за това", каза Хесус Кабайеро.

Стратегията за развитие на летище София се базира на 4 основни "стълба": пътническото преживяване; ефективност и свързаната с нея финансова резултатност; грижата за околна среда (намаляване на собствените емисии на парникови газове с 28% до 2026 г.) и икономически и социален принос към икономиката на страната.

"В следващата година Терминал 2 ще е строителна площадка", каза още Хесус Кабайеро.

Дъблин, Гетуик, Манчестър: Кой е виновен за хаоса на летищата в Европа и какви са вашите права?

Това са летищата, авиокомпаниите и туристическите компании, които трябва да избягвате в момента

Закъсненията са неизбежни на две трети от европейските летища това лято

По-конкретно, Терминал 2 ще бъде основно реконструиран. Ще бъдат преместени и почти двойно увеличени гишетата за чек-ин. Заложена е и пълна подмяна на системата за управление на багаж и удвояване на лентите за пристигащ багаж.

Вътрешните линии ще бъдат преместени и така пътуващите до Варна и Бургас ще имат достъп до всички удобства на терминала. Предстои да бъдат пуснати в експлоатация близо 2000 квадратни метра напълно нови търговски площи, които са обслужвани от най-големия оператор в света - Dufry.

Летище София отчита 24% по-малко пътници в сравнение с 2019 г.

Какво се случва с трафика на летище София?

Общият брой на пътниците, преминали през летище София през юни е 560 153

Удвоява се и капацитетът на проверката за сигурност - от 6 на 11 пункта. Ще се изградят и 3 допълнителни ръкава, които да обслужват и широко-фюзелажни самолети. Планиран е цялостен редизайн на горното ниво на Терминал 2, където ще се разположат бизнес салоните.