Европейската банка за възстановяване и развитие ще осигури заем от 650 милиона евро за турския автомобилен производител Ford Otosan.

По-рано тази година Ford Otosan обяви, че ще инвестира близо 2,4 милиарда долара във фабрика за сглобяване на батерии за електрически превозни средства през 2022 г. Това е най-голямата инвестиция в автомобилната индустрия на Турция досега първото производствено съоръжение по рода си в съседката ни. Зaвoдът щe ce нaмиpa в индycтpиaлнaтa пpoвинция нa cтpaнaтa Koджaeли. Очаква се заводът да произвежда 210 000 превозни средства от ново поколение и 130 000 батерии годишно.

Инвестицията ще осигури създаване на 3 000 нови работни места в завода.

ЕБВР ще е най-големият кредитор по заема (175 милиона евро), а останалите 475 милиона евро, ще са синдикирани към други заемодатели. Сред тях са Akbank AG, Bank of China, BNP Paribas, Emirates NBD Bank, Green for Growth Fund, HSBC, Промишлена и търговска банка на Китай, Societe Generale и т.н., пише Seenews.

Според ЕБВР новият Ford Transit Custom ще бъде наличен на пазара през първата половина на 2023 година.

По думите на управляващият директор на ЕБВР за Турция Арвид Тюркнер електромобилите са стъпка към намаляване на емисиите на парникови газове от транспортния сектор. "Чудесно е, че ЕБВР е в състояние да подкрепи Турция в превръщането й в европейски център за производство на търговски електрически превозни средства", заяви той.

Ford Otosan е основан през 1959 г., е съвместно предприятие на турския Koc Holding и американския автомобилен гигант Ford Motor Company. Той е най-големият център за производство на търговски превозни средства на Ford Europe с капацитет от 455 000 търговски превозни средства, 70 000 двигатели по данни от сайта на компанията от 2019 г.