Hewlett Packard Enterprise Co. - наследник на компанията, която Бил Хюлет и Дейв Пакард създадоха в гараж в Пало Алто, Калифорния - мести централата си от Силициевата долина в Хюстън, пише The Wall Street Journal.

Планът на HPE стана ясен по време на отчета за четвъртото тримесечие, който затвърди мрачната фискална година за компанията и нуждата от намаляване на разходите. Решението на компанията, която е така свързана с историята на развитието на Силициевата долина, подчертата как регионът, някога синоним за технологична иновация, губи своята привлекателност.

Стартъпи и служители напуснаха района на Санфранциския залив за по-евтини места, след като пандемията така или иначе въведе дистанционен метод на работа. Но загубата на една от най-старите компании, участвала в изграждането на Силициевата долина, е индикатор, че регионът вече няма способността да привлича големи и малки технологични компании.

Тексас, и особено Остин, през последните години привлича все повече технологични компании и стартъпи, предлагайки по-ниски данъци и по-хлабава регулация отколкото Калифорния. Жилищата също са по-евтини. Производителят на електромобили Tesla например отваря завод там през следващата година.

HPE казва, че ще пести именно благодарение на по-евтиния имотен пазар в Тексас, а заплатите също са по-ниски.

Технологичните компании първи изпратиха служителите си да работят от вкъщи в началото на пандемията и някои от най-големите от тях вече съобщиха, че ще позволят дистанционната база и след края ѝ. Именно това накара много служители и стартъпи да се преместят в други части на страната, където жилищата са по-евтини, трафикът е по-малко, а цялостното качество на живота е по-високо. Palantir Technologies, основана през 2003 г. в Санфранциския залив, се премести в Денвър тази година.

Преместването на HPE, която трябва да бъде факт до 2020 г., няма да доведе до съкращения, твърдят от компанията. Част от работните места ще останат в Силициевата долина, където офисите ще бъдат консолидирани в един кампус в Сан Хосе.

HPE, която продава сървъри и други IT услуги за бизнеса, бе основана през 2015 г., когато тогава 76-годишната Hewlett-Packard се раздели на две. HP Inc. сега продава компютри и принтери и централата ѝ все още е в Пало Алто.