Вилнюс, столицата на Литва, упорито и с постоянство се налага като център на иновациите в северната част на Европа. Балтийската страна - родина на компанията-еднорог Vinted (онлайн търговец на дрехи втора употреба), непрекъснато надгражда имиджа си на средище на таланти и решения в областта на модерния бизнес. И това се случва независимо от неприветливите климатични условия и трудните междусъседски отношения с Русия и Беларус.

Технологичен кампус 24/7

Наред с вече установилите се там компании, в процес на изграждане са множество нови проекти. Сред тях е технологичен кампус с площ 55 000 кв. м, чиято амбиция е да се превърне в най-големия в Европа. "Искаме да създадем истинска общност, затова кампусът ще бъде отворен 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата", разказва пред френското издание Les Echos неговият създател Дариус Закайтис и собственик на Tech Zity, който вече управлява технологичен парк и няколко инкубатора във Вилнюс, Литва.

От стартъп до еднорог: Възходът на Revolut

От стартъп до еднорог: Възходът на Revolut

Компанията планира да започне да предлага депозити

Новият обект се намира в квартал близо до жп гарата на Вилнюс, чието възраждане е в ход именно поради повишения интерес към района. В съседство се издига централата на Vinted, както и сградата на друг литовски бизнес отличник - Nord Security. Компанията е специалист в областта на киберзащитата и е добре позната на потребителите на VPN. През септември миналата година тя набра 100 млн. долара, за да повиши пазарната си капитализация до сумата от 3 млрд.

Страната на еднорозите

Освен успешната история на Vinted, заместник-министърът на икономиката и иновациите на Литва Каролис Земайтис коментира, че в страната "има скрити и други компании-еднорози, но тъй като те се самофинансират, няма как да знаем колко точно струват", и допълва, че неговата цел е до 2030 г. в Литва да има 10 еднорози.

Снимка 666372

Източник: iStock

Макар и да звучат като високопарни политически слова, думите му не са безпочвени. Един от основателите на инвестиционния гигант Practica Capital - Донастас Керас, твърди, че в технологичния парк във Вилнюс има между 5 и 10 компании с потенциал да достигнат прага от 1 млрд. евро.

Назад към родината

Цялостният подем се подкрепя сериозно от успели личности на световната сцена, които по време на и след пандемията решават да се завърнат у дома. Така те внасят знания и умения, чрез които ускоряват процесите по налагането на Вилнюс на европейската технологична сцена.

В подкрепа на това са и думите на Инга Лангайте, главен изпълнителен директор на федерацията Unicorns Lithuania: "През иначе трудната година за технологиите в световен мащаб 2023 г. привлечените средства в Литва останаха стабилни в сравнение с 2022 г., на стойност около 300 млн. евро. Сега имаме 900 стартиращи предприятия, в които работят поне 18 000 души".