Когато става въпрос за т.нар. силициеви чипове има една една компания, която има пълен контрол над глобалната полупроводникова индустрия. И докато Тайван и Китай може да са най-големите страни-производители на чипове в света в момента, те не биха били това, което са, без да лицензират някои основни технологии и машини от тази компания.

Разбира се, че става въпрос за нидерландската компания ASML Holdings, мултинационална корпорация, която днес е известна предимно с бизнеса си с полупроводници, пише изданието Firstpost.

Как се правят силициевите чипове?

Независимо дали става въпрос за TSMC, NVIDIA, Intel, AMD или друг технологичен гигант, който прави собствени силициеви чипове, процесът е един и същ. Всички тези производители на чипове използват т.нар. силициеви "вафли", които се нарязват чрез специална технология, след което биват използвани за различна употреба и в различни индустрии.

Технологията за нарязване, която всички тези производители използват, се нарича ултравиолетова литография. Има различни "степени" на нарязване. Процесът се измерва в nm. Apple например ще започне да прави своите силициеви чипове от следващо поколение, използвайки 3 nm.

Колкото по-фини са силициевите "вафли", които производителят на чипове може да изреже, толкова по-бърз и по-ефективен ще бъде процесорът. Ето защо производителите на чипове винаги се стремят към по-фин процес на производство на чипове.

Къде стои ASML във всичко това? Ултравиолетовата литографска технология, която използват всички тези производители на чипове, е собственост на ASML. Освен това машините, които производителите на чипове използват за нарязване, се произвеждат от ASML.

Най-новата технология за нарязване на силициеви пластини се нарича екстремна ултравиолетова литография (EUV). Нидерландската ASML е единствената компания, която разполага с технологията за изграждане на машини за производство на чипове с екстремна ултравиолетова литография. Смята се, че EUV е бъдещето в производството в сектора.

Има и друг метод или технология за нарязване, наречена Deep Ultraviolet Lithography или DUV, но това е по-стар и не чак толкова ефективен начин.

Когато говорим за ултравиолетовата литография, ASML все пак има известна конкуренция от Canon и Nikon, но дори и при този факт ASML държи около 62% от пазара.

Въпреки че Deep Ultraviolet Lithography е стара и неефективна методология, тя е толкова сложна, че китайците все още не са успели да я "копират" и е малко вероятно те да могат да копират EUV, дори ако по някакъв начин успеят да се доберат до някоя от машините на ASML.

ASML продава EUV машината за "нарязване" на чипове за около 200 милиона долара и всички големи производители на чипове, включително Intel, NVIDIA и TSMC, трябва да купуват тези машини.

Най-ценната технологична компания в Европа ASML се опитва да избегне война с производството на чипове

Най-ценната технологична компания в Европа се опитва да избегне война с производството на чипове

ASML не е американска компания, но обикновено използва части от САЩ, което дава на Вашингтон известна степен на влияние

Влиянието, което Нидерландия има върху сектора на полупроводниците

Съединените щати едва наскоро навлязоха в световната търговия със силициеви чипове или по-скоро се "набутаха" в индустрията, като позволиха на TSMC и Intel да създадат фабрики в САЩ при високи субсидии и данъчни облекчения. Причината, поради която САЩ искат по-голям дял от световната силициева индустрия е Китай.

Западните страни, най-вече САЩ, се опитаха да наложат всякакви регулации и търговско ембарго на страни като Япония и Нидерландия, за да нямат достъп китайците до производството на чипове с ултравиолетовата литографска технология.

Това е и причината, поради която САЩ се опитват да убедят Нидерландия да наложи санкции на самите ASML и да ги спре да се занимават с Китай. ASML, са спрели сделките си с Китай и не са им продали нови EUV машини, но продължават да им продават стари части от DUV машини.

Нидерландия обаче даде заявка, че няма да се подчини на исканията на САЩ за налагане на санкции на Китай. Министърът на външната търговия на страната Лиесе Шрайнемахер, твърди, че ще водят дискусии със своите партньори като Япония, Южна Корея, Тайван, Германия и Франция.

Освен това ASML вече работи върху ново поколение литографска машина, наречена high-NA-EUV. Тя ще позволи на производителите на чипове да правят 2nm процесори, което ще отбележи важен момент в производството на чипове.