Японската компания Canon, известна предимно със своите принтери и фотоапарати, пуска на пазара ключов инструмент, който може да помогне за производството на най-модерните полупроводници в историята, съобщава CNBC. Полупроводниковата индустрия има нужда от промяна, коментират експерти, а добрата новина е, че въпросната промяна вече се случва.

Най-новата система за "нанопечатна литография" е предизвикателството, което Canon отправя към нидерландския технологичен гигант ASML, който доминира в сферата на екстремната ултравиолетова (EUV) литография. Инструментите на компанията служат за производството на най-модерните чипове, като тези в най-новите модели iPhone на Apple, които се правят от тайванската TSMC.

Именно тези машини бяха въвлечени в технологичната битка за надмощие, която САЩ и Китай водят от доста време насам. EUV технологията на ASML стана особено популярна сред най-напредналите производители на чипове поради ключовата си роля в правенето на полупроводници с 5 нанометра и по-малко. Колкото по-малка е тази цифра, толкова повече функции могат да се поберат в един чип, като по този начин се увеличава мощността на чипа.

Ето защо ASML е най-ценната технологична компания в Европа

Ето защо ASML е най-ценната технологична компания в Европа

Фабриката в южната част на Нидерландия и машините в нея са всичко друго, но не и обикновени

Според Canon най-новата машина на японската компания, наречена FPA-1200NZ2C, "ще може да произвежда полупроводници, еквивалентни на 5-нанометров процес и достигащи до 2 нанометра". За сравнение, чипът A17 Pro в iPhone 15 Pro и Pro Max е 3-нанометров полупроводник.

Както TSMC, така и южнокорейската Samsung - двете най-големи модерни компании за чипове в света, се стремят да направя 2-нанометрови чипове през 2025 година. Литографските машини са ключови за ефективното отпечатване на дизайна на чипа върху материала, който накрая отива в полупроводника.

Машините на ASML използват ултравиолетова светлина по време на този процес. От Canon твърдят, че тяхната машина не изисква източник на светлина със специална дължина на вълната, което освен всички останали плюсове, намалява и консумацията на енергия.

Canon ще строи фабрика за оборудване на чипове с инвестиция за над $350 милиона

Миналата година от Canon обявиха, че ще похарчат над $350 милиона за изграждането на фабрика литографски машини за чипове. Тя ще се намира в централната японска префектура Точиги, а целта на компанията е да да разшири производството си в тази област, за да отговори на огромното глобално търсене и на конкурентите си.

Строителството беше планирано за тази година, а заводът трябва да заработи през 2025 година, обяви преди година пред Bloomberg News говорителят на Canon Хироки Кобаяши. Освен това компанията може да използва мястото за производството на следващо поколение оборудване за чипове, базирано на техника, която нарича наноотпечатък.

Литографските машини са ключово оборудване за процеса на производство на чипове. САЩ се погрижи Китай да не може да получава най-напредналите литографски технологии от лидера в индустрията ASML Holding и увеличава усилията си за допълнително ограничаване на достъпа на Пекин до по-напреднало оборудване.

Canon ще строи фабрика за оборудване на чипове с инвестиция за над $350 милиона

Canon ще строи фабрика за оборудване на чипове с инвестиция за над $350 милиона

В отговор на голямото глобално търсене