Dell Technologies и HP Inc отчетоха тримесечни приходи, които надвишиха прогнозите на Wall Street. Изглежда, че на фона на пандемията персоналните компютри не отчетоха спад в продажбите в световен мащаб, пише Reuters.

Акциите на Dell обаче падат с 1%, а тези на HP с цели 6%, след като и двете компании предупредиха, че продължаващият недостиг на компютърни чипове може да повлияе на негативно на способността им да задоволят търсенето на лаптопи тази година.

"Доставките на компоненти остават ограничени", заяви финансовият директор на Dell Томас Суит. Според него нарастващите разходи за набавяне на чипове биха засегнали оперативния му доход през текущото тримесечие.

Според вторият по големина доставчик на компютри в света HP недостигът на чипове ще ограничи доставките му на персонални устройства и принтери поне до края на 2021 година.

И все пак от компаниите прогнозират нарастване на търсенето на лаптопи, заради продължаващите мерки, работата от вкъщи и дистанционното обучение.

Двете компании са доставили приблизително 19 милиона и 13 милиона бройки, съответно, през първите три месеца на 2021 г., или увеличение от 64% и 23% спрямо сравнимия период по-рано показват данни на фирмата IDC.

Печалбата на Dell за първото тримесечие се е увеличила шест пъти до над 880 милиона долара. Печалбата на HP за второто тримесечие е нараснала с 61% до 1,23 милиарда долара.