През 2022 г. приходите от продажби на оръжиe и предоставяне на военни услуги общо на 100-те най-големи компании в индустрията в света са намалели с 3,5% спрямо 2021 г., възлизайки на 597 млрд. долара. Това пише Стокхолмският международен институт за изследване проблемите на мира (SIPRI).

Както отбелязва организацията, началото на военните действия в Украйна провокира рязко търсене на оръжия и военно оборудване през 2022 г.

В същото време, много оръжейни компании в Съединените щати и Европа не успяха за кратко време да увеличат значително производството си, на фона на недостиг на работна ръка, нарастващи разходи и прекъсвания във веригите за доставки, се казва в документа на SIPRI.

Пояснява се, че новите поръчки са направени основно в края на миналата година, поради което увеличението на търсенето не е повлияло на приходите през 2022 година.

Американският оръжеен гигант RTX с нетна загуба от близо $1 милиард

Американски оръжеен гигант с нетна загуба от близо $1 милиард

Каква е причината за финансовия резултат за тримесечието

Приходите на 42-те американски компании влизащи в Топ 100 са общо 302 милиарда долара за 2022 г., което като цяло е спад със 7,9% спрямо 2021 година. Тези приходи представляват внушителния дял от 51% от общите приходи от продажби на оръжие на 100-те най-големи компании от сектора в света. Отбелязва се, че от въпросните 42 американски компании, 32 са регистрирали спад в приходите за миналата година спрямо предходната.

В същото време, приходите от продажби на оръжие за миналата година на 26-те европейски компании, влизащи в Топ 100 в света, са се увеличили на годишна база с 0,9%, до общо 121 милиарда долара за 2022 г.

По-конкретно, увеличение на продажбите имат големите оръжейни компании на Германия, Норвегия и Полша. А през 2022 г. от големите европейски компании от сектора, най-много са нараснали приходите на полската PGZ - с 14%.

Какво могат двата най-нови самолета на руската бойна авиация

Какво могат двата най-нови самолета на руската бойна авиация

Какви са бойните характеристики на многоцелевия изтребител Су-57 и стратегическия бомбардировач ПАК-ДА

В класацията на SIPRI са включени и две руски компании - "Ростех" (10-то място) и ОСК (36-то място). От организацията поясняват, че други руски компании не са включени в Топ 100 на най-големите оръжейни компании в света, поради липса на данни за тях за 2022 г. Уточнява се, че "Ростех" е холдингова компания и като такава няма производствени мощности, но все пак е включена в класацията като "представляваща компаниите, които контролира.

Съгласно данните на SIPRI, приходите на "Ростех" от продажби на оръжие са намалели през 2022 г. с 9,9% на годишна база, възлизайки на 16,81 млрд. долара. А продажбите на ОСК са намалели през миналата година с 18% до 3,95 млрд. долара, според данните на SIPRI.

Припомня се, че в края на октомври генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че на алианса са необходими огромни запаси от оръжия или големи свободни (допълнителни) мощности, за да увеличи производството на оръжия и боеприпаси.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал също посочи недостига на боеприпаси не само в Украйна, а според него и в целия свят.

Той призова за увеличаване на военното производство на украинска територия. А представители на Кремъл пък коментираха, че ще е "необходимо не малко време", за да се увеличи оръжейният потенциал на Запада.

Новата руска ракета "Циркон", която може да поразява атомни самолетоносачи

Новата свръхзвукова руска ракета, която може да поразява атомни самолетоносачи

Как се извършва насочването на тези ракети, какви цели и на какво разстояние поразяват