Компанията Reliance Industries, управлявана от най-заможния човек в Азия Мукеш Амбани, вече е второто по големина енергийно дружество в света след саудитската Aramco. Конгломератът успя да изпревари американския гигант Exxon Mobil и да се изкачи до тази позиция.

Reliance, която е собственик на най-голямата рафинерия за петрол в света, добави 4,3% към стойността си на борсата в Мумбай в петък. Така капитализацията на компанията достигна 189 милиарда долара.

От своя страна Exxon Mobil изгуби около 1 трилион от оценката си. Saudi Aramco възлиза на 1,75 трилиона долара и е най-голямата компания в света, пише Bloomberg.

Индийското дружество записа ново поскъпване с 2% на акциите си през първия ден от тази седмица. От началото на годината книжата на Reliance са добавили 46% към стойността си докато тези на Exxon са поевтинели с 39%.

Докато бизнесът в енергийния сектор допринася за около 80 на сто от приходите на Reliance, нейният председател Мукеш Амбани планира да разшири дигиталната дивизия на групата. Той успя да привлече 20 милиарда долара инвестиции в дъщерното дружество Jio Platforms през последните месеци.

В резултат на това неговото нетно богатство нарасна с 22,3 милиарда долара от началото на годината, което го нареди на шеста позиция по състояние в Bloomberg Billionaires Index.