Правителството на САЩ ще плати на производителя на лекарства Sanofi и GlaxoSmithKline до 2,1 милиарда долара за разработване и доставяне на 100 милиона дози от потенциална им коронавирусна ваксина, съобщи CNBC, позовавайки се на съобщения на компаниите.

Повече от половината от сумата ще бъде използвана за по-нататъшното развитие на ваксината, включително клинични изпитвания. Останалото ще бъде за производство и доставка на 100-те милиона дози, казаха от компаниите. САЩ ще имат възможността да поръчат допълнителни 500 милиона дози.

"Нуждата от от ваксина в глобален мащаб, която да помогне за предотвратяване на COVID-19, е огромна и нито една компания няма да може да задоволи сама глобалното търсене", казва Томас Триумф, вицепрезидент и ръководител на отдела за ваксини на Sanofi. "От началото на пандемията Sanofi използва научния си опит и ресурси, за да помогне за справяне с тази криза, като си сътрудничи с американския департамент по здравеопазване и човешки услуги".

Moderna разкри бъдещата цена на ваксината срещу коронавирус

Moderna разкри бъдещата цена на ваксината срещу коронавирус

За момента това ще е най-скъпата ваксина в сравнение с останалите производители

Служителите в здравеопазването казват, че няма да можем да се върнем към "нормалното", докато няма ваксина срещу коронавирус. Над 150 ваксини са в процес на разработка, според Световната здравна организация, като 25 вече са в клинични изпитвания.

Това е рекорден период от време за процес, който обикновено отнема десетилетие, за да се разработи ефективна и безопасна ваксина. Най-бързата разработка на ваксина досега е отнела повече от четири години и била лицензирана през 1967 г.

Колко близо е светът до разработване на ваксина срещу COVID-19 и колко ще струва това?

Колко близо е светът до разработване на ваксина срещу COVID-19 и колко ще струва това?

Пред Money.bg говори Деян Денев, директор на ARPharM

През април Sanofi и GSK обявиха, че са сключили споразумение за съвместно създаване на ваксина Covid-19 до края на следващата година. За да го направи, Sanofi заяви, че ще промени технологията, която използва във ваксините срещу грип, докато GSK ще осигури технология, предназначена да подобри имунния отговор при ваксините.

Sanofi ръководи клиничното развитие на потенциалната ваксина и очаква в началото на септември да започнат изпитвания върху хора. Ако ваксината се окаже безопасна и ефективна, компаниите ще поискат регулаторно одобрение през първата половина на 2021 г.

Американското правителство даде $1,6 милиарда на Novavax за ваксина срещу коронавирус

Американското правителство даде $1,6 милиарда на Novavax за ваксина срещу коронавирус

Тя трябва да докаже, че може да произвежа по 100 млн. бройки от NVX-CoV2373

Преди по-малко от две седмици, правителството на САЩ заяви, че ще плати на Pfizer и биотехнологичната фирма BioNTech 1,95 милиарда долара за производството на 100 милиона дози от ваксината им, ако се окаже безопасна и ефективна.

Висши служители на администрацията в Министерството на здравеопазването и човешките услуги казаха, че Pfizer и конкурентът Moderna, които започнаха фаза три изпитание за своя водещ кандидат за ваксина, вече са ваксинирали "няколкостотин души".

Според секретаря на HHS Алекс Азар портфолиото от ваксини увеличават шансовете, че "ще имаме поне една безопасна, ефективна ваксина веднага след края на тази година."