Фармацевтичната Novavax, която се занимава с разработването ваксини, обяви, че е получила 1,6 млрд. долара по програмата Open Warp Speed за клиничните проучвания на ваксина срещу коронавирус. Тя ще извърши и решаващите изпитания във фаза 3, при която се изпитва ефектът и безопасността на медикаментите върху доброволци преди пускането им на пазара, а в последствие трябва да започне и производство на ваксината.

Планът на компанията е производството на NVX-CoV2373 да достигне 100 млн. дози дневно още преди края на годината. Ваксината е произведена чрез специално създадени наночастици и добавката Matrix-M, която е запазена марка на компанията.

"Благодарни сме на правителството на САЩ, че се довери на нашата платформа и работим неуморно за разработването и производството на ваксина срещу тази глобална здравна криза", каза президентът и главен изпълнителен директор на компанията Стенли Ерик.

Добра новина за ваксина от Pfizer изстреля борсите и срина благородните метали

Добра новина за ваксина от Pfizer изстреля борсите и срина благородните метали

Антителата са се повишили при всички 24 ваксинирани доброволци 28 дни след поставянето на медикамента

За да получи финансирането, компанията трябва да докаже, че може да започне масово производство и дистрибуция на ваксината си NVX-CoV2373, а голяма част от сумата ще покрие тестовете върху до 30 хил. доброволци, които трябва да започнат още преди края на годината.

На сходен етап са и Pfizer, новината за чиято ваксина доведе до ръст на фондовите пазари, в резултат на оптимизма на инвеститорите, че лек срещу болестта най-после ще бъде открит.