Намибия иска да се присъедини към ОПЕК. Страната иска да извлече ползите от ресурсите си от суров петрол, като дневният производствен капацитет се очаква да достигне впечатляващите количества от 700 000 барела на ден през 2030 г. - първата година на производство според настоящите планове, предава Oilprice.

Според източници на Ройтерс ОПЕК иска Намибия да стане член. Първоначално страната може да стане член на Хартата за сътрудничество на ОПЕК, според тях, а след това да премине към пълноправно членство. Бразилия се присъедини към Хартата за сътрудничество по-рано тази година.

"Никой не е бил потърсен от нас да се присъединим към ОПЕК. Членовете на ОПЕК са страни износителки на петрол и ние все още не сме там", казва министърът на мините и енергетиката Т Том Алуеендо, цитиран от Ройтерс. "Това се разглежда едва след като започнем да произвеждаме."

ОПЕК+ се разширява - присъединява се Бразилия

ОПЕК+ се разширява - присъединява се 7-та по население страна в света

Новото попълнение към петролния картел е и от основателките на БРИКС

Това ще се случи съвсем скоро, според плановете. През 2030 г. Shell и TotalEnergies ще са водещите инвеститори в петролното бъдеще на Намибия, заедно с Qatar Energy и австралийска сондажна компания, регистрирана в Обединеното кралство, на име Global Petrol. Chevron, португалската Galp и Rhino Resources също проучват за нефт в Orange Basin в страната.

Двете находиша Graff на Shell и Venus на TotalEnergies - биха могли да превърнат страната не само в нов производител на петрол, но и в голям производител на петрол, тъй като се оценката е, че двете съдържат милиарди барели петрол и газ.

Откритието на Graff може да съдържа до 1,7 милиарда барела петрол и газ в три кладенеца, според оценки на Barclays. Откритието на Venus е още по-голямо, като резервите се оценяват на до 3 милиарда барела петролен еквивалент.

"През последните 18 месеца бяха открити две находиша на лек суров петрол в Намибия, а именно Venus и Graff, в Orange Basin. Venus, само по себе си, се нарежда като второто по големина дълбоководно откритие на петрол в света от 2015 г. и ако бъде доказано заедно с другите петролни открития има потенциала да постави Намибия в топ 15 на страните производителки на петрол до 2035 г.", каза министър-председателят на Намибия Саара Куунгонгелва-Амадхила миналата година.

Този потенциал със сигурност прави Намибия привлекателна нова държава за членство в ОПЕК. Подобно обвързване би добавило 700 000 барела на ден към общото количество на ОПЕК, което също може да нарасне допълнително, ако допълнителните проучвания дадат резултати.