Авиокомпанита Etihad Airways от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и китайската China Eastern Airlines подписаха споразумение за създаване на съвместно предприятие, съгласно което двете големи авеокомпании ще си поделят приходите по някои авеационни маршрути, съобщава MarketWatch.

Споразумението също така ще позволи на компаниите да управляват капацитета на полетите и да координират разписанията, казват от Etihad Airways.

Освен това, партньорите ще могат да комбинират и увеличават обхвата на полетите си, включително чрез "разширени опции" до градове като Шанхай, Пекин, Сиан, Кунмин, както и до Африка, ОАЕ и други страни от Близкия изток.

Това е първото подобно съвместно предприятие между авиопревозвачи от Близкия изток и Китай, отбелязват от Etihad. То (засега) не включва никакви инвестиции в акционерен капитал.

Etihad и China Eastern Airlines ще започнат на практика сътрудничеството си в рамките на съвместното предприятие от началото на 2025 г., след като получат всички необходими разрешения от регулаторните органи на двете страни.

„България Еър“ стартира кодшеър партньорство с Азербайджанската авиокомпания

„България Еър“ стартира кодшеър партньорство с Азербайджанската авиокомпания

Пътниците ще могат да резервират място в самолета за директните полети от Баку до София и обратно