Чрез своята Berkshire Hathaway милиардерът Уорън Бъфет не е правил големи сделки от 2016 година насам. Но ако това се случи скоро, може да очакваме, че размерът на новото придобиване ще бъде колосален.

Причината за това е, че компанията разполага със 137 милиарда долара кеш въпреки че пазарната ѝ капитализация се сви в резултат на срива на борсите заради епидемията.

И въпреки че на годишното заседание на акционерите през май Бъфет заяви, че ситуацията не предполага мащабни сделки в краткосрочен план, много анализатори очакват инвеститорът да действа, която попадне на добро предложение.

"Не сме правили нищо, защото не виждаме нищо атрактивно на пазара, към което може да се насочим", казва главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway. "Това може да се промени много бързо или пък не", добавя той.

И докато дойде този момент от Business Insider поглеждат към десетте най-големи придобивания на Berkshire Hathaway досега:

10. ISCAR - 4 милиарда долара

Компанията на Уорън Бъфет купува израелската компания за преработка на метали през 2006 година.

9. Marmon Holdings - 4,5 милиарда долара

Основаната в Илинойс фирма стана част от холдинга в началото на 2008 година.

8. Duracell - 4,7 милиарда долара

Berkshire Hathaway придобива гигантът в производството на батерии през 2014 година, като допреди това той е собственост на Proctor & Gamble.

7. NV Energy - 5,6 милиарда долара

Тази сделка на компанията за енергийното дружество е от 2013 година.

6. Pacificorp - 9,4 милиарда долара

Тази компания от същия сектор, както и предходната, е придобита от дъщерното дружество Berkshire Hathaway Energy през 2005 година.

5. Lubrizol - 9,7 милиарда долара

Производителят в химическата индустрия е придобит от холдинга през 2011 година.

4. General Reinsurance - 22 милиарда долара

Това е една от по-старите мащабни сделки на Уорън Бъфет. Тя е затворена през 1998 година.

3. Kraft Heinz - 28 милиарда долара

През 2013 година Berkshire 3G Capital поемат контрола над известният американски производител на кетчуп, а две години по-късно го обединяват с Kraft.

2. Burlington Northern Santa Fe - 34 милиарда долара

Berkshire Hathaway купува контролният дял в железопътната компания в края на 2009 година. Ако бъдат включени и дълговете на дружеството към този момент, възлизащи на 10 милиарда долара, това е била най-мащабната сделка за Уорън Бъфет досега.

1. Precision Castparts - 37 милиарда долара

През 2016 година инвестиционният гигант купува производителят на промишлени стоки. И това е най-голямата сделка за Уорън Бъфет, ако не се смята дългът на предходната.