На фона на голямо намаляване на доставките на руски природен газ за Европа през 2023 г., други руски компании увеличиха продажбите в страните от континента на продукт от преработка на газ(ове), каквито са азотните торове. Това пише "Комерсант", позовавайки се на данни от Центъра за ценови индекси.

Русия е лидер на този пазар, а делът й в общия внос на Европа се е увеличил миналата година с 2 процентни пункта до 24%, според данните на Центъра.Тази динамика е свързана с цените на газа и със спада в производството на азотни торове в европейските страни.

На фона на нерентабилното местно производство през 2023 г., бивши страни купувачи на руски газ увеличиха вноса на изкуствени торове от Руската федерация. Така например, Германия почти удвои вноса на изкуствени торове от Русия през миналата година, а спрямо 2021 г. нарастването е около седем пъти, до 550 хиляди тона. А Франция за 2023 г. спрямо предходните две години, регистрира увеличение на покупките на руски азотни торове съответно с 25 процента и два пъти, до 440 хиляди тона.

Наскоро германски медии в тази връзка повдигнаха въпроса за рязкото увеличение на доставките на азотни торове от Русия. По думите на Мартин Мей, представител на Германската селскостопанска асоциация, газът и другите енергийни ресурси представляват 80-90% от себестойността на произведените изкуствени торове, поради което Германия продължава да плаща за същия руски газ, но само под формата на торове, за производството на които е изразходван.

САЩ увеличиха до нови рекорди вноса на изкуствени торове от Русия

САЩ увеличиха до нови рекорди вноса на изкуствени торове от Русия

Русия е вторият най-голям износител на торове за САЩ