Руският концерн "Калашников" от вчера взе под управление оръжейната компания ЛОМО, намираща се в Санкт Петербург, и сега под контрола на концерна са всички управленски и административни действия, свързани с финансово-икономическата дейност на ЛОМО, която е акционерно дружество. Промените са направени в Единния държавен регистър на юридическите лица в Русия, пише "Комерсант".

Базираното в Санкт Петербург дружество произвежда номенклатура за въоръжените сили на Руската федерация (прицели и системи за самонасочване), както и граждански продукти. Както първо съобщи ТАСС, решението за прехвърляне на петербургския завод под управлението на концерна е взето от Военно-промишлената комисия на Русия, заради нарушения на задълженията на ЛОМО при изпълнението на държавна поръчка в областта на отбраната.

Концернът "Калашников" започва производство на модифицирано "противоосколочно одеяло"

Концернът "Калашников" започва производство на модифицирано "противоосколочно одеяло"

Какви са неговите качества?

Според юристи, запитани от "Комерсант", прехвърлянето е извършено извън рамките на каквато и да е бизнес сделка. Ситуацията може да се характеризира като външно легитимно "изземване на корпоративен контрол". Експерти изтъкват неяснотата на статута на собствениците на компанията, чието управление е поето от концерна.

Представители на основните акционери на ЛОМО не са пожелали да коментират ситуацията пред "Комерсант".

Освен продукция за граждански цели (микроскопи, ендоскопи, лазерни системи, кино и фотографски обективи), ЛОМО произвежда и някои изключително важни продукти за руските въоръжени сил, като: прицели, системи за самонасочване и т.н.

Концернът "Калашников" също така при производството на снайперски пушки и високоточни оръжия използва оптика от завода ЛОМО.

Концернът "Калашников" увеличи производството на снайпери 8 пъти

Концернът "Калашников" увеличи производството на този вид оръжие 8 пъти

Кое е новото попълнение от този вид оръжие