През изминалата 2023 г. в сета са продадени общо 203 суперяхти, което е със 17% по-малко от продажбите през 2022 година. Това се посочва в документ на SuperYacht Times, прегледан от CNBC. Пояснява се, че "суперяхти" се наричат тези с дължина над 30 метра.

Продажбите на суперяхти конкретно с дължина над 200 метра - които са най-високият клас яхти - са се сринали през миналата година с 40%. В материала на CNBC се казва, че спадът при продажбите на свръхлуксозните и скъпи яхти е свързан основно с оттеглянето от този пазар на богатите купувачи от Русия, след разгръщането на военните действия в Украйна.

Друга важна причина за свитите продажби при най-луксозните яхти, е увеличението на разходите за поддръжка и обслужване на тези големи плавателни съдове.

 Силистренска фирма започва производство на яхти за над €1 милион

Силистренска фирма започва производство на яхти за над €1 милион

Elica Yard вече има запитвания за модела Omaya 50р от потенциални купувачи от Германия и Австрия

Отбелязва се, че голяма част от яхтите продадени през миналата година, са били поръчани в началото на пандемията, но на купувачите се е наложило да чакат за доставка поради забавяния, предизвикани от пандемията.

И така, през 2023 г. са продадени 203 нови суперяхти, през 2022 г. - 245, а през 2021 г. - рекордните 313 броя, се казва в материала на CNBC.

Сега на вода в света има общо около 6000 суперяхти (с дължина над 30 метра), което е три пъти повече от броя им през 2002 година.

Колко струва поддръжката на конфискуваните заради санкции руски яхти - сумата ще ви впечатли

Колко струва поддръжката на конфискуваните заради санкции руски яхти - сумата ще ви впечатли

На една от яхтите се намира скъпо бижу - яйце на Фаберже