Разходите за поддръжка на яхтите, които се приписват че са собственост на руски олигарси и на това основание са конфискувани от Западни страни във връзка с индивидуални санкции, могат да достигнат до 50 милиона долара годишно - заради техния размер и необходимостта от постоянна охрана на скъпото имущество. Това пише Bloomberg, на основата на свои собствени изчисления.

Така например, съгласието на администрацията на САЩ да поеме разходите по поддръжката на яхтата Amadea (предполага се че е собственост на Сюлейман Керимов) от островната държава Фиджи, ще струва на властите допълнително 10 милиона долара годишно. Яхтата се оценява на около 300 милиона долара.

Докъде в света летят частните самолети на руските богаташи

Докъде в света летят частните самолети на руските богаташи

Доскоро руският елит предпочиташе Париж и Женева, но вече дестинациите са други

На борда на въпросната яхта се намира едно от последните яйца на Фаберже, поръчани за изработка за руското императорско семейство. В случай че автентичността на сксъпоценното произведение на бижутера Карло Фаберже бъде потвърдена, само то ще се оценява твърде скъпо. Яхтата също така е обзаведена с 32-футов мозаечен басейн, две детски пиана, едното от които е ръчно рисувано и т.н. Имуществото на яхтата струва милиони долари, и тя няма как да бъде оставена без надзор.

Подобна ситуация се разви и в Италия - страната конфискува четири яхти, включително 140-метровата "Шехерезада" (името на собственика й не се разкрива), плаваща под флага на Каймановите острови. Тяхната поддръжка и охрана е поверена на Италианската агенция за управление на държавното имущество, като годишните разходи за това се оценяват на 40 милиона долара.

Още през април съветникът по националната сигурност на президента на САЩ, Джейк Съливан посочи, че властите нямат намерение да връщат конфискуваните яхти на руските бизнесмени, а целта им е използването на лексозните плавателните съдове по най-подходящия начин.

Какво става с туризма в Русия през 2022 година

Какво става с туризма в Русия през 2022 година

Предпочитанията на руснаците за пътешествия и вид почивки в страната, и коя дестинация неочаквано отбеляза най-висок ръст на посещаемост