АвтоВАЗ получи разрешение да придобие 100% от акциите на руската "РН Банк", собственост на Renault-Nissan съвместно с дъщерно дружество на италианската група UnuCredit. Съответното официално разпореждане е подписано днес от руския президент Владимир Путин.

"АвтоВАЗ, съвместно с акционерите и съответното министерство, обсъждат детайлите по такава сделка", казаха за Интерфакс от автомобилния производител.

"РН Банк" е в списъка на 45-те банки, при които сделки с акции изискват специално разрешение от президента. Това е първото подобно одобрение, получено от въвеждането на забраната през август 2022 г.

АвтоВАЗ по-конкретно получи разрешение да закупи холдинговата компания BARN B.V., чрез която партньорите притежават "РН Банк" (40% собственост на Unicredit Bank, още по 30% са на френската компания Renault и японската Nissan Motor).

Бизнес профилът на "РН Банк" е фокусиран върху отпускането на кредити за покупка на автомобили и факторингово финансиране за търговци на автомобили. Към края на 2021 г. активите на банката възлизат на 116,2 милиарда рубли, т.е. тя не е от големите руски банки. Собствените средства на кредитната институция в края на миналата година са 27 милиарда рубли.

Какви загуби струва на Renault напускането на Русия и при какви условия автоконцерна може да се върне

Какви загуби струва на Renault напускането на Русия и при какви условия автоконцерна може да се върне

Вноската, която френският автомобилостроител ще трябва да направи при завръщането си