Британските търговски вериги Sainsbury's и Asda подготвят сливане за 13.3 млрд. паунда (18.33 млрд. долара), за да създадат най-голямата британска верига супермаркети по пазарен дял, изпреварвайки настоящия лидер Tesco.

Sainsbury's на практика купува Asda, която е собственост на американския гигант Walmart, за 7.3 млрд. паунда (10 млрд. долара), като плаща 2.98 млрд. паунда в брой и 4.3 млрд. паунда под формата на акции.

Tesco съкращава 1200 служители

Най-голямата верига супермаркети на Острова съкращава 1200 служители

Решението е част от плана за преструктуриране

Сделката ще създаде гигантска верига супермаркети с оборот за 51 млрд. паунда, 2800 магазина и 330 000 служители. Тя ще е не едно ниво или дори ще превъзхожда настоящия пазарен лидер на Острова Tesco.

Комбинираното дружество ще спечелило влияние с доставчиците, което би могло да му помогне да се конкурира с Amazon.com и да държи разходите си под контрол в момент, когато основните хранителни вериги са изправени пред нарастваща заплаха от германските дискаунтъри Lidl и Aldi.

Aldi и Lidl притискат все повече пазара във Великобритания

Две германски вериги супермаркети завземат пазара във Великобритания

Пред "големите четири" не се очертава лесно бъдеще в борбата с немските дискаунтъри

Комбинацията е интересна, тъй като Sainsbury's има силни позиции и много обекти в южната част на Англия около Лондон и е ориентирана към клиенти с по-високи доходи, докато Asda разполага с много магазини в северната част на страната и разчита главно на клиенти с по-скромни възможности. 

"Това е трансформационна възможност да се създаде нова сила в търговията на дребно в Обединеното кралство. Това ще създаде бизнес, който е по-динамичен, по-приспособим, по-устойчив и ще има още по-голям принос за икономиката на Великобритания", заяви изпълнителният директор на Sainsbury's Майк Купе.

Британците харчат 1 от всеки 8 паунда за храна в Lidl и Aldi

Британците харчат 1 от всеки 8 паунда за храна в две германски вериги

2/3 от живеещите на Острова пазаруват от тях

Компанията очаква синергии за поне 500 млн. паунда, но сливането няма да доведе до затваряне на магазини.

Sainsbury's също отчете силни финансови резултати за изминалата финансова година. Основната печалба преди данъци е нараснала с 1.4% до 589 млн. паунда (811 млн. долара), надхвърляйки очакванията на анализаторите.