Сърбия ще увеличи разходите си за модернизация на армията, включително за бойни самолети. Възможно е страната да закупи френски изтребители Rafale, вместо руски МиГ-29, тъй като заради международните санкции поддръжката на руските самолети е (много) затруднена. Това е заявил президентът на страната Александър Вучич, съобщи Bloomberg.

Досега Белград разчиташе на руските МиГ-29, но след февруари миналата година закупуването на резервни части за тях е станало почти невъзможно, обяснява сръбският президент. По думите му, "сега почти нищо не може да се внесе от Русия, или поне не неща с военно предназначение. Не е заради руснаците (отказът от сделката)", подчертава Вучич.

Сръбският президент отбелязва още, че армията на страната трябва да стане "много, много по-силна". Вучич коментира, че други европейски страни вече са увеличили военните си бюджети, описвайки ситуацията с фразата, "правителствата харчат за отбрана като пияни милионери".

Гърция се въоръжава с три военноморски фрегати Belharra и шест бойни самолета Rafale

Гърция се въоръжава с три военноморски фрегати Belharra и шест бойни самолета Rafale

В отговор на напрежението с Турция

Още през декември 2021 г., сръбското Министерство на отбраната започна процеса на избор между руски и френски изтребители. Тогава военният министър каза, че Белград повече клони към Rafale, но окончателното решение ще бъде взето след задълбочен анализ на ситуацията, тъй като "става въпрос за много скъпи неща".

През пролетта на 2022 г. президентът на Сърбия каза, че страната му преговаря с Франция за закупуването на 12 нови изтребителя, както и с "друга държава за още 12 самолета", но втора употреба. Тогава той не уточни за коя държава става въпрос.

Сърбия не се присъедини миналата година към международните санкции спрямо Русия, но "осъди" военната операция спрямо Украйна.

Оръжейни концерни от САЩ и Европа стремително увеличават производството си

Оръжейни концерни от САЩ и Европа стремително увеличават производството си

„Тласъкът“ за това е войната в Украйна