Британската сателитна фирма OneWeb е близо до сделка за обединяване с френската Eutelsat Communications SA в сделка, която ще създаде паневропейски оператор, който би могъл да се конкурира по-добре с проекта Starlink на Илон Мъск. Това съ0бщават Вloomberg и други медии, позовавайки се на информирани източници, запознати с темата.

Френският сателитен оператор е на път да придобие британския си конкурент. Сделката може да бъде обявена още в понеделник. Eutelsat вече притежава 24% в OneWeb.

Британската OneWeb ще изстрелва спътници от Индия, отказа се от космодрума в Байконур

Британската OneWeb ще изстрелва спътници от Индия, отказа се от космодрума в Байконур

Компанията е подписала споразумение и с американската SpaceX

Сливането ще създаде един от най-големите играчи на пазара на сателитни комуникации с участието на френското правителство (20% в Eutelsat), китайския суверенен фонд (5% в Eutelsat), правителството на Обединеното кралство (почти 18% в OneWeb), и индийският милиардер Сунил Бхарти Митал (30% в OneWeb).

Капитализацията на Eutelsat е 2,4 млрд. евро, а дългът на компанията достига 3 млрд. евро. Некотираният OneWeb беше оценен на 3,4 милиарда долара в последния кръг на финансиране.

Очаква се властите на Обединеното кралство след сделката да запазят правото си да налагат вето върху предоставянето на услуги на определени клиенти. Съществува и възможност за вторично листване на акциите на Eutelsat в Лондон.

Starlink на Илон Мъск вече е достъпна в България

Космическата интернет мрежа на Илон Мъск вече е достъпна в България

Първоначално, интернет мрежата е със скорост от до 250Mb/s

Обединената компания ще бъде по-способна да се конкурира със Starlink на Илон Мъск в търговските комуникационни сателити, отбелязва деловото издание Файненшъл Таймс. Вестникът посочва, че сделката може да помогне на Великобритания и ЕС да възобновят сътрудничеството в космоса и да намали напрежението между Лондон и Брюксел.