Консорциум от инвеститори, воден от Japan Industrial Partners (JIP), най-големият фонд за частни капиталови инвестиции в Япония, купува японския индустриален конгломерат Toshiba Corp. за 2 трилиона йени (повече от 15 милиарда долара).

Купувачите ще платят 4620 йени за акция на Toshiba, около 10% повече от цената им при затваряне в четвъртък. След приключване на сделката компанията ще стане частна, съобщава The Wall Street Journal.

Японски инвестиционен фонд иска да купи  Toshiba, каква цена предлага

Японски инвестиционен фонд иска да купи Toshiba, каква цена предлага

В сделката ще участват и други компании

Ако сделката бъде одобрена от акционерите и регулаторните органи, това бележи края на годините на нестабилност в Toshiba, бившият лидер на японския корпоративен свят. Компанията вече беше принудена да се раздели с много от добре познатите си подразделения, включително тези за лаптопи и медицинско оборудване , отбелязва деловото издание .

През април 2022 г. Toshiba обяви планове за привличане на потенциални инвеститори за предложения за опции за преструктуриране. Около месец по-рано акционерите на компанията отхвърлиха плана на ръководството за разделяне на бизнеса на две. В същото време чуждестранни инвеститори се обърнаха към компанията с молба да обмислят възможността за продажба на цялата компания на частна инвестиционна компания.

Акционерите на Toshiba спряха разделянето на компанията на две части

Акционерите на Toshiba спряха разделянето на компанията на две части

Ръководството и чуждестранните акционери от години са в противоречие за бъдещето на конглоерата

Котировките за акциите на Toshiba на базата на борсовата търговия в четвъртък паднаха с 0,2%. Пазарната стойност на компанията се е намалила с 11,5% през последните 12 месеца (до 1,8 трилиона йени), докато борсовият индекс Nikkei 225 се понижи с 2,5%.