Акционерите на японския индустриален конгломерат Toshiba Corp. отхвърлиха плана на ръководството за разделяне на бизнеса на две части.

Това се дължи на силната съпротива на чуждестранни акционери. Някои от тях искат компанията да бъде продадена на най-високата цена, пише The ​​Wall Street Journal.

През февруари оперативното ръководство на Toshiba обяви, че ще отдели бизнеса си с устройства включително полупроводникови компоненти, за които в момента има голямо търсене на фона на глобалния недостиг напоследък.

Toshiba се разделя на две, а не на три

Toshiba се разделя на две, а не на три

Разделянето ще приключи до март 2024 г.

Останалата част от компанията ще се съсредоточи върху енергийния и инфраструктурния бизнес, включително турбини и системи за пречистване на вода. Процесът по разделяне на дружеството след получаване на одобрение от акционерите се планираше да приключи до март 2024 година.

Ръководството на Toshiba и чуждестранните акционери, които притежават около половината от компанията, от години са в противоречие за бъдещето на японския конгломерат. Акционерите настояват за по-големи изплащания на дивиденти и за по-голямо преструктуриране на компанията.

Много чуждестранни инвеститори казаха преди гласуването, че не вярват, че ръководството и бордът на директорите на Toshiba са предприели достатъчно стъпки, за да получат атрактивни оферти от частни инвестиционни компании за закупуване на цялата компания. Подобно изкупуване, макар и необичайно за традиционната корпоративна култура на Япония, може да позволи на инвеститорите сравнително бързо да излязат от инвестициите си в Toshiba и да реализират печалба, се отбелязва в статията на деловото издание.

Toshiba, GE, J&J: защо компаниите се разделят?

Toshiba, GE, J&J: защо компаниите се разделят?

Идва ли краят на конгломератите

Членовете на борда на Toshiba казаха, че са имали контакти с потенциални частни инвеститори, но никога не са получили категорично предложение за цялата компания. Според тях потенциалните купувачи едва ли ще предложат добра цена за компанията в сегашния й вид поради разнообразието от бизнеси - от атомни електроцентрали до асансьори, така че е по-добре първо да се започне оптимизиране на структурата.

Първоначално ръководството на Toshiba през ноември 2021 г. обяви намерението си да отдели в независими публични компании дейността в областта на инфраструктурните услуги, както и производството на устройства. Други активи, включително 40,6% дял в производителя на чипове с памет Kioxia Holdings Corp., се очакваше да останат в трета компания, която ще запази името на Toshiba.

Този план е разработен под натиска на чуждестранни акционери. Някои от тях обаче останаха недоволни, като призоваха компанията да предприеме по-драстични мерки за повишаване на стойността на Toshiba, която преминава през труден период.

Февруарският план за отделяне също не получи подкрепа от редица чуждестранни акционери веднага след публикуването му. Например базираната в Сингапур 3D Investment Partners Pte., основен акционер на Toshiba, поиска от комитета за стратегическо планиране да разгледа други алтернативи, включително продажба на цялата компания на частен инвеститор.

CVC Capital Partners иска да купи Toshiba за $20 милиарда

Японският конгломерат Toshiba може да има нов собственик срещу $20 милиарда

Акциите на японския конгломерат поскъпнаха с близо 20% след новината

В същото време Таро Шимада, назначен на поста главен изпълнителен директор на компанията в началото на март, каза, че Toshiba не планира да се продава на частен инвеститор, което ще сложи край на циркулацията на акциите на компанията на фондовата борса.

Все още не е ясно как ще се държи ръководството на компанията след гласуването в четвъртък. Според анализатори може да има промени в борда на директорите или висшето ръководство, може би ще има нови преговори с частни инвеститори.

Борсовите котировки на Toshiba паднаха с 0,7% при търговията в четвъртък, информира finmarket.ru. През изминалата година капитализацията на компанията се е увеличила с почти 25%, докато борсовият индекс Nikkei 225 е загубил 2,3% за този период.