Toshiba ревизира плана си за преструктуриране и вече смята да се раздели на две компании, а не на три, като се надява с това да сложи край на войната с чуждестранните си акционери, пише The Wall Street Journal.

В понеделник японският конгломерат заяви, че отделя бизнеса си за производство на енергийни полупроводници, който стана все по-търсен насред пандемията. Разделянето ще приключи до март 2024 г.

Акциите се покачиха с около 3 процента след съобщението.

През ноември Toshiba заяви, че планира да раздели компанията на три: едната част с фокус върху инфраструктурата, втората върху електронните устройства, и трета, която да управлява дела на компания в производителя на флаш памет Kioxia Holdings и други активи. Компанията планира още да монетизира акциите "веднага", а средствата да бъдат върнати на инвеститорите. Kioxia търси първично публично предлагане, но според съобщения в медиите може да бъде слята и с партньора Western Digital.

Някои акционери публично изразиха недоволството си от този план и поискаха по-целенасочени мерки за повишаване на стойността на закъсалия конгломерат. В отворено писмо от началото на януари сингапурският 3D Investment Partners, значителен акционер в Toshiba, нарече планът "резултат от проблемен процес", който не отговаря на проблемите на компанията. И поиска конгломератът да осмисли и другите варианти пред бъдещето му, включително продажбата на частен инвеститор.

Друг акционер, Farallon Capital Management, поиска Toshiba да получи одобрението на две трети от акционерите, а не на 50 процента плюс една акция, за плана.

В понеделник Пол Броу, независим член на борда на директорите, който оглавява комисията по стратегическия преглед, заяви, че новият план отразява исканията на акционерите.

По-рано в понеделник компанията съобщи още, че ще продаде 55 процента от съвместното си предприятие за производство на климатици Carrier Global срещу около €868 млн. Toshiba смята да продаде и бизнеса си с асансьори и осветление.

Toshiba, някога сред най-мощните японски компании, е в криза през последните години заради скандали и грешки на мениджмънта.

Toshiba, GE, J&J: защо компаниите се разделят?

Toshiba, GE, J&J: защо компаниите се разделят?

Идва ли краят на конгломератите