Японският конгломерат Toshiba е получил предложение да бъде закупен в сделка, изчислявана на около 20 милиарда долара. А офертата идва от фонда CVC Capital Partners.

От компанията са потвърдили, че към тях е било отправено такова предложение. Ако се стигне до транзакция, това ще позволи на Toshiba да промени фокуса на бизнеса си към възобновяемата енергия, пише BBC.

След новината акциите на японската компания, търгуващи се на американския пазар, поскъпнаха с близо 20 на сто.

Конгломератът беше в центъра на редица скандали през последните години, включително такива, свързани с подвеждащо счетоводство и огромни загуби от едно от подразделенията ѝ в САЩ.

Инвестиционният фонд CVC Capital включва редица активи на Балканите в портфолиото си. През миналата година стана ясно, че той ще придобие Vivartia, част от която е българския производител на млеката "Верея", за 600 милиона евро под формата на кеш и дълг.

Дружеството води и преговори за закупуването и на 80% от лидерът в застрахователния бизнес в южната ни съседка - Ethniki.

CVC Capital е инвеститор и в собственика на най-голямата софтуерна компания у нас - Paysafe Group. През 2009 година тя купи бизнесът на международния гигант в производството на бира AB InBev в Цетрална и Източна Европа, включително и българската "Каменица".

CVC Capital става най-големият инвеститор в Гърция

Новият собственик на млеката "Верея" у нас става инвеститор № 1 в Гърция

След вложения за общо 1,5 милиарда евро