Технологичният лидер Dell Technologies може да направи т.нар. обратно сливане с друга голяма компания на пазара - VMware, като до голяма степен той държи контрола върху изчисляваната на 60 милиарда долара фирма.

Ако сделката се състои, то по-малката VMware ще купи по-голямата Dell, като целта на това действие е втората да стане публична компания, без да е необходимо за това формално листване на борсата, пише CNBC.

Dell обмисля IPO и продажби: какво е бъдещето пред гиганта?

Dell обмисля IPO и продажби: какво е бъдещето пред гиганта?

Сливането на EMC Corp. не се оказа достатъчно

Подобно обратно сливане ще доведе до сключването на най-голямата сделка в технологичния сектор в историята. Тя би позволила на инвеститорите в Dell да си върнат вложенията, както и би "развързала ръцете" на ръководството й да изплати част от изчисляваните на 50 милиарда долара дългове.

Според запознати обаче от Dell все още не са взели крайно решение и обмислят още няколко възможни варианта. Един от тях е да изкупи останалите акции на VMware, които все още не притежава. Анализатори смятат, че е по-малко вероятно да премине към обратното - продажбата на участието си в нея.

Dell придоби част от VMware в досегашната най-голяма сделка в историята на технологичния пазар. Това стана през 2015 година с купуването на групата на EMC за 67 милиарда долара. С него лидерът придоби и 80% от VMware.

Dell и EMC правят сделката на десетилетието в IT сектора

Dell и EMC правят сделката на десетилетието в IT сектора

Кой е готов да инвестира $67 млрд. в IT

След излизането на новината акциите на VMware поевтиняха рязко, като в понеделник изгубиха 8,5% от стойността си.

Компанията оперира на българския пазар от 10 години, като офисът в София е основен хъб за разработки и иновации за Европа, Близкия Изток и Африка.