Около 500 от най-заможните руснаци притежават повече, отколкото 99,8% от населението на Русия, според доклад, който хвърля светлина върху огромното неравенство в страната, пише The Moscow Times.

Boston Consulting Group (BCG) изчислява, че финансовият елит в Русия — около 500 души с богатство от над $100 млн. всеки — контролира 40% от цялото богатство на домакинствата в страната. Това е три пъти повече от средното за света, където супербогатите притежават 13% от общото богатство.

Докладът се основава на данни, публикувани от централната банка и националната статистика.

Изследването подчертава как пандемията разшири неравенството в Русия. Разполагаемият доход на руснаците се срина до най-ниското си ниво от десетилетие, а растящите цени на имоти и акции увеличиха богатството на тези, които притежават финансови активи, до нови върхове.

Материал на Forbes посочи, че богатството на милиардерите расте с 45% по време на пандемията, а Financial Times писа, че най-заможните в Русия притежават по-голям дял от БВП на страната отколкото в която и да е друга голяма икономика.

Най-богатите 500 притежават $640 млрд., сочи още докладът на BCG. Те съставляват по-малко от 0,001% от населението. Състоянието им надхвърля това на най-бедните 114,6 млн., или 99,8% от възрастното население.

Реалният разполагаем доход на руснаците се срина до 8-годишно дъно

Реалният разполагаем доход на руснаците се срина до 8-годишно дъно

В Русия заделят все повече от доходите за покриване на заеми